Kod 12-godišnje djevojčice primijetili su neobičnu promjenu na očima: Bio je to prvi simptom smrtonosne bolesti

Djevojčica u bolnici, ilustracija (Foto: Pexels)

Amelie Williams je 12-godišnja djevojčica koja živi blizu Wellsa u Somersetu. Još početkom 2023. godine, je djevojčica primjetila neobičan simptom – imala je problema s ravnotežom. Nešto kasnije, odnosno u ožujku te godine je njezin liječnik primijetio još jednu suptilnu promjenu u očima koja je bila prvi znak upozorenja na smrtonosnu bolesttumor na mozgu.

Naime, tijekom rutinskog godišnjeg pregleda očiju, optičar je primijetio da oči tada 11-godišnjakinje ‘drhte’ i ‘trepere’. Djevojčicina majka se prisjetila srceparajućeg događaja. “Optičar mi je rekao- ‘Mama, pogledajte malo ovo, njene oči nešto rade’. Pogledala sam i vidjela da oči podrhtavaju i trepere, i upitala ‘Što je to?’, a on je rekao: ‘Nisam siguran, ali mislim da je trebate odvesti liječniku opće prakse'”, prepričava 43-godišnja Lydia.

Potom je majka s Ameliom žurno otišla obiteljskom liječniku koji ju je uputio na hitne pretrage u bolnicu koje su otkrile meduloblastom u 4. stadiju – inače, riječ je o vrsti raka mozga.

Liječnici, ilustracija (Foto: Freepik)

Amelia je imala izraslinu veličine marelice

“Sjećam se da mi je liječnik rekao: ‘Želite li nas nešto pitati?”, prisjeća se gospođa Williams koja ga je doista imala nešto veoma važno upitati. “Hoće li ona umrijeti? Na što mi je on odgovorio: ‘Ne znamo'”, prisjeća se ove teške situacije Lydia.

Djevojčica je ubrzo podvrgnuta liječenju – no, unatoč uspješnoj 10-satnoj operaciji uklanjanja izrasline veličine marelice, operacija je ‘prouzročila šok’ zbog kojeg je Amelia privremeno bila nesposobna hodati, govoriti ili se čak kretati. Tada je morala ponovno iznova naučiti kako sve raditi.

“Nakon operacije nisam mogla nikoga vidjeti. Mogla sam osjetiti da su tu i mogla sam ih čuti, ali nisam mogla odgovoriti. Pokušavala sam reći nešto svojoj obitelji, ali usta mi se nisu micala”, prisjeća se Amelia perioda nakon operacije. “Nisam mogla normalno pričati, govorila sam kao robot”, dodaje.


Poznati zagrebački doktor o spašavanju susjeda: ‘To može biti opasno, treba odmah reagirati’

‘Bila je to svakodnevna agonija’

Nakon operacije uslijedilo je šest tjedana pauze, a Amelie se potom suočila sa šest tjedana radioterapije, koja je uzrokovala mučninu i gubitak kose, nakon čega je uslijedilo devet mjeseci ‘nemilosrdne’ kemoterapije.

Amelia je prolazak krot tretman liječenja opisala vrlo slikovito kao “planinu na koju se morala popeti”. Međutim, dodala je da su joj njezina obitelj, prijatelji, njezin pas Dottie i digitalne grupe podrške “Young Lives vs Cancer” pomogli u tome.

Gospođa Williams je opisala koliko je ta bolest predstavljala izazov za cijelu obitelj. “Bila je to agonija za nju, i agonija za mene svaki dan”, kaže Lydia i dodaje. “Razgovarali smo o tome kada ćemo ponovno biti u mogućnosti prošetati psa ili otići ležati van na sunce i mirisati svježu travu – sve one stvari koje vam jednostavno nedostaju kada ste u tom umjetnom okruženju”, kaže 43-godišnja učiteljica.

Djevojčica je prošla 10-satnu operaciju, radioterapiju i kemoterapiju, ilustracija (Foto: Pixabay)

Bolest je danas u remisiji

Postupno, s govornim i jezičnim vježbama i fizioterapijom, djevojčici su se polako počele vraćati sposobnost pokreta i govora, a njezin mlađi brat, 10-godišnji Arlo, joj je čak pomogao s nekim vježbama kod kuće i brinuo se o njoj.

Sada je vezana za invalidska kolica već godinu dana. Srećom, nakon kemoterapije i radioterapije, bolest je sada u remisiji.

Inače, meduloblastom je brzorastući tumor visokog stupnja i odgovoran je za jedan od pet tumora mozga u djetinjstvu. Otprilike 70 posto svih slučajeva javlja se kod djece mlađe od 10 godina.

Mučila ga glavobolja, a doktor mu rekao da je dehidriran: Sada mu je ostalo još godinu i pol dana života

Simptomi bolesti

Uobičajeni znakovi bolesti uključuju promjene u ponašanju i apetitu, probleme s koordinacijom, glavobolje, mučninu i povraćanje. Neuobičajeni pokreti očiju i osjećaj iznimnog umora drugi su ključni simptomi, prenosi Daily Mail.

Liječenje se često sastoji od kirurškog uklanjanja tumora nakon čega slijedi zračenje, a zatim kemoterapija, baš kao i u Amelijinom slučaju.


Komentari