Kardiolozi upozoravaju: Ovaj česti problem kod spavanja bi mogao biti znak povećanog rizika od srčanih bolesti

Doktor, ilustracija (Foto: Pexels)

Kardiovaskularne bolesti su vodeći javnozdravstveni problem, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Riječ je o najčešćoj nezaraznoj bolesti koja je odgovorna za čak 20,5 milijuna smrti godišnje na razini svijeta.

Uočavanje simptoma nam može pomoći u ranom otkrivanju u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. “Srčane bolesti mogu se značajno smanjiti ako smo u mogućnosti spriječiti čimbenike rizika”, objašnjava kardiolog Sharan Sharma za Parade.

Jedan od prvih savjeta za smanjenje rizika koje će vam kardiolozi dati jest – više sna. Ovo je jedan od faktora na koje mi možemo utjecati svojim ponašanjem i navikama, za razliku od genetike.

Čekaonica u bolnici (Foto: Pixabay)

Hrkanje može ukazivati na veći rizik

Međutim, jedan od čestih problema kod spavanja može ukazivati na veći rizik od bolesti srca. “Hrkanje može biti znak skrivene apneje za vrijeme spavanja”, objašnjava dr. Sharma. “Sada znamo da je apneja za vrijeme spavanja povezana s raznim srčanim bolestima kao što su fibrilacija atrija, hipertenzija i zatajenje srca”, dodaje ovaj kardiolog.

Tako je jedna novija studija pokazala da redovito hrkanje povećava rizik od nekontroliranog visokog krvnog tlaka.

“Apneja je potpuni izostanak protoka zraka tijekom najmanje 10 sekundi”, kaže kardiolog Sanjay Rajagopalan te dodaje kako hrkanje također može biti znak manje ozbiljnog smanjenja protoka zraka poznatog pod pojmom “hipopneja” koja također traje 10 ili više sekundi, a oba imaju posljedice koje mogu biti štetne za srce.


Liječnička ordinacija (Foto:Pixabay)

Hrkanje uzrokuje više problema

“Ovaj prekid povećava stres ili hormone borbe i bijega, kortizon i adrenalin. Taj hormonalni val povećava krvni tlak i otkucaje srca te može trajno opteretiti vaš kardiovaskularni sustav, uzrokujući anginu ili srčani udar”, objašnjava kardiolog Leonard Pianko.

Kako nadalje objašnjava ovaj stručnjak, hrkanje uzrokuje još neke probleme. “Osim bolesti srca, hrkanje ometa san, što može dovesti do dnevne pospanosti, poteškoća s koncentracijom i razdražljivosti”, kaže dr. Pianko.

Međutim, kako ističe dr. Sharma, hrkanje ne ukazuje uvijek na apneju za vrijeme spavanja ili povećani rizik od bolesti srca.

Koliko znate o bradikardiji: Može se javiti u snu, ali i kao posljedica opasnih bolesti

Obratiti pažnju i na druge simptome

“Postoje neki drugi uzroci hrkanja osim apneje za vrijeme spavanja, a to uključuje i kongestiju nosa, devijaciju nosnog septuma i konzumaciju alkohola “, objašnjava dr. Sharma.

Dr. Rajagopalan savjetuje ljudima da posebno obrate pažnju na hrkanje jer je povezano s bolestima srca ako je također povezano s drugim simptomima.

  • pretjerana dnevna pospanost
  • poteškoće s koncentracijom
  • jutarnje glavobolje
  • grlobolja nakon buđenja
  • nemiran san
  • hvatanje zraka ili gušenje noću
  • visoki krvi tlak

Stalno ste gladni, umorni, trbuh vam je nadut: Ovo su samo neki od simptoma ovog sindroma

Vodeći javnozdravstveni problem

Doktor Pianko savjetuje redovitu tjelesnu tjelovježbu, održavanjem zdrave težine te prestanak pušenja i ograničenje konzumacije alkohola za smanjenje rizika od apneje. Nadalje, kardiolog objašnjava kako treba obratiti pozornost i na druge znakove koji ukazuju da je netko izložen povećanom riziku od bolesti srca.

“Simptomi koji ukazuju na bolesti srca su nepravilan ili ubrzan rad srca, otežano disanje, neobičan umor ili oticanje nogu ili gležnjeva. Ako ste zabrinuti za zdravlje svog srca, najsigurnije je zakazati pregled kod kardiologa. Pogotovo ako imate obiteljsku povijest srčanih bolesti ili imate simptome u bilo kojoj dobi”, zaključuje doktor Pianko.

Podsjetimo, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, bolesti srca su i u Hrvatskoj već desetljećima vodeći uzrok smrtnosti. Tako je u 2022. godini umrlo  22 303 osoba, odnosno 39,1 % od ukupno umrlih. Prema procjenama, u Europskoj uniji oko 60 milijuna ljudi živi s nekom od kardiovaskularnih bolesti.

Vid je s 18 godina dobio strašnu dijagnozu: Za oboljele ima važnu poruku


Komentari