Kako se nositi sa smrdljivim martinima: Jednu stvar nemojte nikako raditi

Smrdljivi martini su posvuda (Ilustracija: Pixabay)

Sve više ljudi u Hrvatskoj suočava se s najezdom smrdljivih martina, kukaca iz porodice smrdljivih stjenica, koji u toplim mjesecima postaju posebno aktivni. S dolaskom hladnijeg vremena, smrdljivi martini traže zaklon unutar kuća i stanova, što mnogima predstavlja pravu noćnu moru jer ih je teško istjerati iz doma.

Ovi kukci poznati su po tome što ispuštaju neugodan miris kada se osjećaju ugroženo, stoga ih nije preporučljivo dirati. Također, usisavanje ovih kukaca nije dobra ideja jer će ispuštanjem smrada u usisavač miris proširiti po cijeloj prostoriji.

Najbolji način za uklanjanje smrdljivih martina je da ih pažljivo uhvatite papirom ili maramicom i kroz prozor vratite natrag u prirodu. Važno je to činiti nježno kako bi se izbjeglo aktiviranje obrambenog mehanizma i ispuštanje neugodnog mirisa.

Velika najezda nametnika uznemirila građane: Noću gmižu po tijelu i traže gdje se mogu ugnijezditi

Spriječite njihov ulazak u dom

Postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste smanjili mogućnost da smrdljivi martini uđu u vaš dom:


  1. Smanjite vanjsku rasvjetu – Ovi kukci su privučeni svjetlom, stoga zamjena bijelih vanjskih žarulja žutim može smanjiti njihovu prisutnost oko kuće. Također, pokušajte tijekom noći smanjiti korištenje vanjske rasvjete.
  2. Održavajte okućnicu – Redovito održavanje dvorišta i uklanjanje ostataka hrane ili voća iz kuće može smanjiti privlačnost vašeg doma za ove kukce.
  3. Koristite prirodna sredstva za odbijanje – Neka eterična ulja, poput mente, lavande i eukaliptusa, mogu pomoći u odbijanju smrdljivih martina. Pomiješajte nekoliko kapi eteričnog ulja s vodom i poprskajte oko ulaznih otvora.
  4. Bijeli ocat kao sredstvo zaštite – Smrdljivim martinima posebno smeta miris bijelog octa. Možete ga koristiti u spreju i prskati oko prozora i vrata.
  5. Čili sprej – Ljuti miris i okus čili papričica također odbija ove kukce. Pripremite sprej tako što ćete skuhati čili papričice u vodi, procijediti tekućinu i koristiti je za prskanje oko ulaznih točaka.
Smrdljivi martin (Foto: Pixababy)

Dosljednost je ključ

Iako se najezda smrdljivih martina može činiti kao neprekidan problem, primjenom ovih savjeta moguće je smanjiti njihovu prisutnost u domu. Prevencija, prirodni repelenti i odgovarajuće održavanje okućnice pomoći će vam da svoj dom učinite manje privlačnim za ove neugodne kukce.


Komentari