Jutarnji napitak koji pomaže kod jačanja imuniteta: Idealna zamjena za kavu

Ilustracija (Foto: Pexels)

Dok uživamo u čarima najljepšeg godišnjeg doba, ljeta, također tražimo i razno razne ukusne i zdrave napitke ili slastice koji će nam pripomoći da se osvježimo tijekom vrućih srpanjskih dana.

Jedan voćni napitak je savršen izbor u ovom dijelu sezone, a radi se o vitaminskoj bombi s limunom – čaša tople vode s limunom. Naime, riječ je o vrlo pristupačnoj metodi detoksikacije organizma koja je posljednjih godina sve popularnija širom svijeta.

Zašto je mix tople vode i malo cijeđenog limuna tako zdrav?

Ilustracija (Foto: Pexels)

Brojni zdravstveni benefiti

Kao prvo, ovaj napitak pomaže kod jačanja imuniteta. Citrusi poput limuna bogati su vitaminom C koji pomaže u prevenciji i liječenju prehlade, a askorbatna kiselina pomaže i kod apsorpcije željeza, koje također ima bitnu ulogu u jačanju imunološkog sustava.

Nadalje, limun potpomaže i kod alkaliziranja organizma. Ako je vaše tijelo u kroničnom neravnoteži Ph vrijednosti, podložno je različitim bolestima i infekcijama. Premda je limun kiseo, on ima izuzetno alkalizirajući učinak i njegovom upotrebom osiguravate balans pH vrijednosti tijela, pogotovo ako često konzumirate meso, sir i alkohol.

Kao što smo ranije naveli, napitak služi kao odlična metoda detoksikacije. Limunada je prirodni diuretik, što znači da pomaže i omogućava lakšu eliminaciju toksina i otrova iz vašeg tijela, piše Krstarica.


Limun / Ilustracija(Foto: Pixabayy

Dobra zamjena za kavu

Također, još jedna razlog da se odlučite na konzumaciju osvježavajućeg napitka leži u činjenici da će vas učiniti energičnijim. Naime, čak su se i pojedini ljubitelji kave odrekli ove navike nakon samo nekoliko dana konzumiranja tople vode s limunom. Mix limuna i tople vode pomaže hidrataciji i dotoku kisika u krv, zbog čega ćete se osjećati odlično. Tako da ako se želite odviknuti od ispijanja jutarnje kave, ali se bojite da se nećete “moći” pokrenuti ujutro, onda probajte ovaj osvježavajući napitak.

Još jedan pozitivni učinak ovog napitka je da pomaže u njezi vaše kože. Naime, kronična dehidratacija isušuje vašu kožu i čini je ispucalom, dok je topla limunada idealan način da se pobrinete za njen zdrav izgled. Vitamin C igra ključnu ulogu u održavanju kože zdravom, dok antioksidansi djeluju protiv starenja i pojave bora.

Nutricionistica prokomentirala popularni jutarnji ritual: ‘Kažu mi da popiju toplu vodu s limunom, a onda pojedu burek’


Komentari