Josipa Lisac slavi 74. rođendan: Obožavatelje počastila nikad viđenom fotografijom

Josipa Lisac (Foto: Tomislav Kristo / CROPIX)

Omiljena hrvatska pjevačica Josipa Lisac rođena je na Valentinovo, i danas slavi 74. rođendan.  Tim je povodom podijelila rijetku fotografiju iz svoje mladosti na Facebook profilu.

“Sretan nam rođendan draga! Ovako sam se s 14 godina i u OpArt cipelicama žurila da te sustignem… Modna revolucija Mary Quant 60-tih”, stoji napisano u objavi uz crno-bijelu fotografiju neponovljive Josipe Lisac.

Josipa Lisac zapjevala nasred ceste i sve oduševila: ‘Vi ste blagoslov’

Inače, ovu pjevačicu prati jedna od naljepših ljubavnih priča na hrvatskoj glazbenoj sceni. Dobro je poznato da je voljela samo jednog muškarca, svog Karla Metikoša.

Karlo je, podsjetimo, bio njezin poslovni suradnik, ali i ljubav njezina života. “S Karlom mi je svaki dan bio kao Božić. Od njega sam dobila sve što sam ikad željela od jednog muškarca i ja s tom ljubavi živim sve ove godine”, izjavila je jednom prilikom Josipa.


U glazbi od malih nogu

“Ljubav se definitivno živi. Ja sam srećom svoju ljubav živjela i još uvijek je živim. Sad će meni netko reći: “Kako? Ali smrt vas je razdvojila. Uzela ti ga je,”, a ja ću reći: “Pa i nije. Jer, koliko mi je toga ostavio!”, otkrila je Josipa.

A ona je svoju prvu ljubav našla u glazbi još s 10 godina. Tada je postala članica Dječjeg zbora Radio-televizije Zagreb, a 1961., njihov zbor dobio je Grad Prix na natjecanju u Francuskoj, kao najbolji dječji zbor na svijetu.

Josipa Lisac bez dlake na jeziku o Prijovićkinom uspjehu: ‘Riječi zvuče glupo’

Međutim, iako je odgajana u duhu klasične glazbe, Josipa je vrlo brzo pokazala veliko zanimanje za rock glazbu, te je 1967. postala glavni vokal grupe “O’Hara”, a zatim grupe “Zlatni akordi”. Sudbinski susret, prijateljstvo i ljubav s popularnim kompozitorom i pjevačem Karlom Metikošem odredili su i glazbeni i životni put Josipe Lisac.

Njihov prvi zajednički LP album iz 1973. godine “Dnevnik jedne ljubavi” ostao je do danas jedno od najboljih konceptualnih rock ostvarenja, antologija hrvatske i jugoslavenske diskografije. Zajedno su snimili 13 LP albuma i CD-a, s hitovima koji žive i danas: “O jednoj mladosti”, “Magla”, “Hir, hir, hir”, “Danas sam luda”, “Dok razmišljam o nama”, “Na, na, na”, “Ja bolujem”…


Komentari