Jadranka Kosor oštro o gorućem problemu: ‘Samo oni koji ne vole domovinu to ne vide’

Jadranka Kosor (Foto: Nera Šimić / CROPIX)

Bivša premijerka Jadranka Kosor požalila se na društvenoj mreži X (bivši Twitter) na problem rasta cijena u Hrvatskoj.

“U RH najveći porast cijena u eurozoni. Kako je?! Dobro je!! Samo oni koji ne vole Domovinu, to ne vide!”, napisala je.


Državni zavod za statistiku objavio je da je inflacija na godišnjoj razini, mjerena indeksom potrošačkih cijena je u veljači iznosila 4,1 posto.

Riječ je o prvoj procjeni koja sugerira kako je stopa inflacije jednaka kao i u siječnju. To znači da je prekinut više mjesečni trend usporavanja rasta cijena na godišnjoj razini. Na mjesečnoj razini, cijene su u veljači porasle za 0,2 posto u odnosu na siječanj ove godine.


Stopa inflacije rasla je kod prehrambenih proizvoda, pića i duhana (5,5 posto), usluga (6,4 posto), industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije (2,5 posto) i energije (0,4 posto).

Indeks potrošačkih cijena (Foto: DZS)

Najveća stopa inflacije u Hrvatskoj

Prema procjenama Eurostata, koji inflaciju mjeri harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), godišnja stopa inflacije u veljači je iznosila 4,8 posto, a cijene na mjesečnoj razini porasle za 0,3 posto. I prema tim podacima, stopa inflacije je zadržana na istoj razini kao u siječnju.

Međutim, prosječna godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila 2,6 posto. Najveća stopa inflacije zabilježena je u Hrvatskoj. Konačan izračun stope inflacije za veljaču DZS će objaviti 15. ožujka. No, objavljene su cijene poljoprivrednih proizvoda u 2023. Pojedine kategorije voća, povrća, žitarica, mesa i proizvoda biljnog i životinjskog podrijetla su prea tim podacima drastično porasle.


Komentari