Izračunato koliko je točno sna potrebno: Spavate li samo minutu manje, mogli biste imati problema

Spavanje je vrlo bitno za zdravlje organizma (Foto: Pexels)

Nesanica i neispavanost mogu uzrokovati brojne zdravstvene probleme, uključujući razdražljivost, manjak koncentracije i podočnjake. Tradicionalno se smatralo da je za dobro zdravlje potrebno spavati sedam do osam sati po noći.

Međutim, nova studija stručnjaka s Medicinskog centra Sveučilišta Vanderbilt u Nashvilleu sugerira da je optimalno trajanje sna šest sati i 42 minute kako bi se održale fizičke i mentalne funkcije u užurbanom životnom tempu.

Studija je provedena na gotovo 7000 ljudi koji su većinom bili potpuno zdravi. Oni su tijekom pet godina bili pod stalnim nadzorom liječnika te su morali precizno voditi evidenciju o spavanju. Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Medicine, najmanji rizik od pojave visokog krvnog tlaka, depresije i anksioznosti imali su oni koji su spavali nešto manje od sedam sati noću.

Slične rezultate ostvarili i norveški znanstvenici

Znanstvenici sa Sveučilišta u Oslu također su se bavili pitanjem koliko je sna potrebno za zdrav život. Analizom 51.295 snimki magnetske rezonance mozgova 47.039 sudionika te usporedbom s prijavljenim trajanjem sna došli su do zaključka kako je za održavanje kvalitetnog fizičkog i psihičkog zdravlja dovoljno šest sati i 48 minuta sna.

Čovjek je godinu dana jeo ribu za doručak, ručak i večeru svaki dan: Rezultat iznenadio liječnike


Zbog čega je došlo do promjene u tezi o količini sna? Jedan od razloga je to što su se dosadašnje studije oslanjale na dobrovoljce koji su sami ispunjavali obrasce o svojim navikama spavanja. No, znanstvenici to nisu smatrali dovoljno pouzdanim podacima pa su se oslonili na podatke s uređaja za praćenje aktivnosti.

Ipak, ističu kako je sasvim dovoljno spavati od šest do osam sati dnevno. Naime, ljudima je teško spavati točno šest sati i 42 ili 48 minuta svake noći. Uz to, znanstvenici nisu našli čvrsti dokaz da bi nedostatak sna mogao potaknuti srčani udar, psihološke probleme i Alzheimerovu bolest.


Komentari