Izletište nadomak Zagreba: Krije ga legenda o vilama koje plešu kolo

Žumberak. (Foto: Screenshot)

Bijeg od užurbane svakodnevice i bučnog gradskog života mnogi Zagrepčani traže na izletima u prirodi kako u zagrebačkim parkovima, na Medvednici, ali i brojnim izletištima, parkovima prirode i planinarskim destinacijama u blizini Zagreba.

Ako tražite izlet u prirodu u okolici Zagreba, onda je jedno od odličnih rješenja izlet automobilom na Žumberačko gorje. Smještena samo šezdesetak minuta vožnje od Zagreba, ova zelena oaza nudi prekrasan pogled, svjež zrak i mnoštvo aktivnosti na otvorenom. Žumberak je prekrasan i prilično nepoznat široj javnosti, a idealno je mjesto za izlet s djecom u prirodu.

U središnjem dijelu Žumberka, blizu najviše točke na magistralnoj cesti između Bregane i Krašića nalazi se Budinjak, mjestašce s tek desetak stanovnika, ali ovjenčano iznimno bogatom prošlošću. “Teško je naći ljepše mjesto za obiteljski izlet u okolici Zagreba. Povedi djecu u bajku na čarobni Budinjak i Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Neka se pretvore u žumberačke uskoke i vile”, pozivaju sve iz Parka prirode „Žumberak-Samoborsko gorje“.

Rijetki za nju znaju: Na 40 minuta od Zagreba skriva se oaza s predivnom pješčanom plažom

Pretpovijesno nalazište

Budinjak se nalazi na 768 metara nadmorske visine. Krijući se tisućljećima iza legende o vilama i vilenjacima koji plešu kolo na Budinjačkom polju, Budinjak predstavlja jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj, koje je ostalo gotovo u potpunosti očuvano sve do današnjih dana.


Arheološko nalazište u Budinjaku (10.– 6. st. prije Krista), zajedno s onim iz rimskoga vremena u obližnjim Brateljima (1.– 2. st.), dio je Arheološkoga parka kroz kojeg možete prošetati slijedeći “Stazu kneževa”.

Prapovijesno naselje nalazi se na vrhu brijega na području sela Budinjak, na izvanrednom strateškom položaju koji je s tri strane okružen prirodnim strminama dok je na jedinoj pristupačnoj strani opasan s tri reda zemljanih bedema. Ukupna površina naseobinskog kompleksa iznosi 40 000 m2.

Nekropolu čini 141 grobni humak promjera 5 – 20 m, visine 0,50 – 2,20 iz razdoblja kasnog brončanog doba i starijeg željeznog doba. Nekropola se rasprostire na površini od 60 000 m2. U grobnim humcima otkriveno je niz grobnih priloga – u cijelosti sačuvanih dijelova nakita, oružja, oruđa i opreme koji pokazuju srodnost s halštatskim krugom jugoistočnog alpskog prostora.

Na jednom od brežuljaka, koji okružuju mjesto, početkom 19. stoljeća sagrađena je rimokatolička kapela sv. Petronile. Ova jednostavna građevina sa zvonikom na preslicu je širom Žumberka poznata zbog svog prekrasnog vidika.

Kapela Sv. Petke, čiji su arheološki ostaci pronađeni pored kapele Sv. Petronile, građena je vjerojatno u 17 st. Njezin četverolisni tlocrt jedinstvena je pojava u sakralnom graditeljstvu Hrvatske.

Kapela sv. Petronile; autor: Kristijan Solenički. (Foto: Park prirode „Žumberak-Samoborsko gorje“)

Izletište s odličnom domaćom hranom

U Budinjaku je i posjetiteljski centar Javne ustanove – Posjetiteljski centar Budinjak sa suvenirnicom te popularno izletište “Natural”, gdje domaćini vikendom poslužuju slasna domaća jela žumberačkog kraja.

“Domaći kruh, jaja sa šparogama, domaći špek, srneći gulaš i meso s kotlića te domaći sok od bazge samo su neke od naših domaćih delicija koje morate probati! Nadomak Zagreba postoji magično odmorište na kojem su najbolji izleti oko Zagreba za djecu i obitelji. Prošeći pored slapova, šuma ili rijeka.

Pronađi arheološke ostatke, i na jedan dan uživaj u miru i ukusnoj domaćoj hrani koju ti nudi naš restoran u prirodi”, pozivaju iz izletišta Natural u posjet. Organiziraju i razne manifestacije s povijesnim ugođajem, jednako je čarobno i zimi te se može i sanjkati. Komentari posjetitelja su vrlo pozitivni.

“Za vikend smo bili na sanjkanju s klincem – priroda je predivna, mali je uživao u sanjkanju i druženju s drugom djecom, klopa je bila fantastična – recept za grah sam dobila, hvala domaćinima! Idealno za dnevni obiteljski izlet”, “Osjećat ćete se kao da ste stigli u raj, a kad se krene sanjkati niz strmu padinu, doživjet ćete nezaboravno iskustvo”, “Topppp mjesto! Odlična zabava! Pogotovo za klince! Sanjkanje, priroda, klopica, uživancija.”

Brojne lokacije

Nisu Budinjak i izletište Natural jedini dragulji. Zahvaljujući velikom broju dobro označenih planinarskih staza, Žumberak je sjajan izbor za planinarenje svima koji su blizu Zagreba. Obuhvaća prekrasno Samoborsko gorje i Žumberačku goru. Volite li planinarenje, šetnje i zabavu u prirodi možete naći dosta sadržaja.

Sošice i Stari grad Žumberak samo su neka od mjesta koja su odlična za provesti dan. Park obiluje arheološkim nalazištima, odličan je za ljubitelje povijesti i jedan je od manje poznatih bisera Hrvatske. Na Žumberku postoji i smještaj, pa možete provesti više vremena i vidjeti sve što ovaj prekrasni kraj ima za ponuditi.

ŠTO VIDJETI NA ŽUMBERKU:

dolina Slapnice
eko-centar Budinjak
Arheološki park Budinjak (arheološka nalazišta)
Staza kneževa
Žumberački arheološki put
Stari grad Tuščak
Stari grad Žumberak
groblja keltskog plemena Latobika
Grkokatolička župna crkva Sv. Petra i Pavla

U tunelu u Markuševcu doživio stravičan susret: ‘Smrznuo sam se’

Možete posjetiti utvrdu stari grad Okić. Smješten je na brežuljku koji nudi sjajan pogled na okićku dolinu, dvorac Okić je srednjovjekovna utvrda bogate povijesti. Moguće je popeti  se na kulu za panoramski pogled na područje.

Još jedna znamenitost je  barokna crkva u Stojdragi. U malom mjestu Stojdraga nalazi se prekrasna barokna crkva posvećena sv. Petru i Pavlu. Crkva je poznata po svojim raskošnim freskama.

U ponudi su i izvrsn domaća žumberačka vina i hrana. Žumberak je poznat i po vrhunskim vinima i tradicionalnoj kuhinji. Možete posjetiti neku od lokalnih vinarija, i kušati njihova vina.


Komentari