I nije tako zdravo kao što se misli: Liječnica upozorila što nikako ne treba jesti za doručak

Ilustracija (Foto: Unsplash)

Doručak je najvažniji obrok u danu koji nam daje onaj prvi ‘impuls’ energije kojim započinjemo dan. Zato je važno što konzumiramo za doručak, a nedavno je doktorica navela namirnice koje ujutro trebamo izbjegavati jer iz razno raznih razloga njihova konzumacija na prazan želudac ima negativan učinak na naš organizam.

Jedna od omiljenih navika brojnih Hrvata je jutarnje ispijanje crne kave prije nego doručkuju. Međutim, tu naviku bi trebalo izbjegavati jer konzumacija crne kave na prazan želudac može povećati kiselost želučane kiseline što onda može izazvati probavne smetnje. Osim omiljenog crnog napitka, doktorica Elena Polubok navodi još nekoliko namirnica koje bi trebalo izbjegavati za doručak.

Između ostalog, na popisu su se našle i banane, agrumi i instant kaša. Prema riječima doktorice Polubok, ti proizvodi imaju štetan učinak na tijelo i mogu pridonijeti debljanju, piše Magyar Hirlap.

Doručak, ilustracija (Foto: Pexels)

Za doručak ne treba jesti neke vrste povrća

“Ujutro ne biste trebali jesti slatkiše i agrume. Slatka hrana sadrži puno šećera što znači da će vam skočiti inzulin, a sat vremena kasnije bit ćete gladni. Citrusi, zbog svoje kiselosti štete želučanoj sluznici i mogu uzrokovati gastritis ili čak izazvati pojavu čira”, kaže doktorica.

Nadalje objašnjava i zašto treba izbjegavati instant kaše. “Instant žitarice i kaše također su loš izbor. Najbolje ih je izbaciti iz prehrane jer sadrže puno šećera, ponekad i štetne konzervanse”, tvrdi dr. Polubok.

Iako je povrće zdravo, liječnica navodi koje ipak treba izbjegavati u jutarnjim satima. “Sirovo povrće poput rajčice, paprike, luka i češnjaka sadrži mnogo kiseline koja iritira želudac. Stoga bi i njih trebalo izbaciti iz jutarnje prehrane”, objašnjava dr. Polubok i dodaje da za doručak ne treba konzumirati ni dimljeno meso jer se ono dugo probavlja i može izazvati vjetrove.


Omiljenu zdravu voćku ne smijete jesti ako pijete neke lijekove: ‘Može dovesti i do predoziranja’

Banana se ne preporuča na prazan želudac

Iznenađuje i činjenica da se na ovom popisu našla i mnogima omiljena voćka – banana, a doktorica objašnjava zašto ju ne treba jesti za doručak.

“Ovo voće sadrži veliku količinu magnezija koji tijelo teško apsorbira na prazan želudac. Osim toga, riskirate poremećaj ravnoteže između kalija i magnezija u tijelu”, zaključuje doktorica Polubok.


Komentari