Svakodnevna konzumacija ovog pića smanjuje rizik od nastanka raka. Pogađate o kojem napitku je riječ?

FOTO: iStock

Zeleni čaj slovi za jedan od najljekovitijih napitaka, stoga i ne čudi da je riječ o drugom najviše konzumiranom piću na svijetu nakon vode. Osim što pridonosi ljepoti i mršavljenju, poznat je i po svojim brojnim zdravstvenim pogodnostima. Naime, zeleni čaj spada u najmanje obrađivane čajeve, što mu omogućuje da zadrži svoje brojne ljekovite sastojke. Donosimo 10 razloga zbog kojeg biste ga trebali konzumirati svakog dana.

1. Zeleni čaj i rak

Svakodnevna konzumacija zelenog čaja smanjuje rizik od nastanka raka mokraćnog mjehura, jednjaka, jajnika, gušterače, prostate, želuca i kože. Jedno istraživanje pokazalo je da žene koje svaki dan piju 2 ili više šalica zelenog čaja imaju za 46% manji rizik od nastanka raka jajnika.

2. Zeleni čaj i stres

Redovita konzumacija zelenog čaja može smanjiti razinu hormona stresa. Osim toga, zeleni čaj sadrži aminokiselinu L – teanin koja dokazano ublažava anksioznost i tjeskobu pa se osjećate bolje.

3. Zeleni čaj i krvni tlak

Brojna istraživanja pokazala su da zeleni čaj smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti. Svakodnevnim ispijanjem zelenog čaja možete regulirati razinu krvnog tlaka i smanjiti rizik od nastanka srčanog udara.

4. Zeleni čaj i Alzheimerova boleststres

Jedno istraživanje pokazalo je da zeleni čaj smanjuje rizik do nakupljanja plaka na području mozga koji može povećati rizik od nastanka Alzheimerove bolesti.

5. Zeleni čaj i HPV

Istraživanja su pokazala da zeleni čaj pomaže u borbi protiv HPV-a koji može uzrokovati genitalne bradavice i rak vrata (ili rak grlića) maternice.


FOTO: blogspot.com

6. Zeleni čaj i koncentracija

U sastavu čaja pronalazimo kofein koji popravlja koncentraciju i pamćenje. Zeleni čaj pijte u prijepodnevnim ili ranijim poslijepodnevnim satima kada primijetite pad razine energije i koncentracije.

7. Zeleni čaj i Parkinsonova bolest

Redovita konzumacija zelenoga čaja može smanjiti rizik od nastanka Parkinsonove bolesti i usporiti njezin napredak.

8. Zeleni čaj za mršavljenje

Zeleni čaj odličan je izvor katehina koji potiču sagorijevanje masnih stanica. Upravo zbog toga se zeleni čaj preporučuje osobama koje imaju problema s mršavljenjem ili održavanjem zdrave tjelesne težine, kao zamjena za kavu ili sok.

9. Zeleni čaj i dijabetes

Zeleni čaj smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, a znanstvenici iz Japana su ustanovili da može pomoći u kontroli razine šećera i tako smanjiti potrebu za uzimanjem terapije.

10. Zeleni čaj i zdravlje zglobova

Katehini iz zelenog čaja smanjuju kroničnu upalu, štite hrskavicu i sprječavaju degeneraciju koštanog tkiva.


Komentari