Hrvatska je pri vrhu mračne statistike: ‘Rezultati su i dalje zabrinjavajući, boje se osude’

Mladi imaju sve više problema s mentalnim bolestima (Foto: Bruno Konjevic / CROPIX)

U četvrtak obilježavamo Svjetski dan mentalnog zdravlja. Mentalno zdravlje mladih je tema koja zaslužuje svakodnevnu pažnju, a smanjenje stigme, edukacija i otvoren razgovor mogu značajno doprinijeti poboljšanju općeg stanja. Kako bi potaknuli mlade da potraže pomoć, već četiri godine realizira se kampanja “Brave Together” u okviru koje Udruga Igra pruža podršku onima koji se nose s anksioznim i depresivnim teškoćama u obliku besplatne psihosocijalne online podrške kroz individualna savjetovanja.

Projekt je nastao suradnjom brenda Maybelline New York i Udruge Igra, specijalizirane za pružanje psihosocijalnih usluga i edukacija, a u Hrvatskoj se provodi već četvrtu godinu zaredom te je do sada pomogao više od 900 ljudi. Inicijativa “Brave Together” osigurava besplatnu online psihosocijalnu podršku za one koji se nose s anksioznim i depresivnim teškoćama, koju pružaju stručnjaci iz Udruge Igra. Nakon što osoba ispuni prijavni online upitnik, provodi se procjena i u najkraćem mogućem roku uključuje u online uslugu individualnog savjetovanja ili se upućuje na mjesto gdje može dobiti prikladnu uslugu s obzirom na iskazane teškoće.

Cilj platforme “Brave Together” je potaknuti otvorene razgovore o mentalnom zdravlju i pružiti podršku mladima u suočavanju s izazovima suvremenog života. Dvadesetšestogodišnja japanska tenisačica Naomi Osaka, poznata po svom snažnom zalaganju za ovu temu, postala je brend ambasador kampanje “Brave Together”. Njen angažman donosi dodatnu vidljivost i podršku generaciji koja se bori s pritiscima, služeći kao inspiracija onima koji se suočavaju s raznim mentalnim preprekama, ne samo u sportu, već i šire.

Plakat inicijative (Foto: Brave together inicijativa)

Hrvatska ne stoji baš dobro po statistikama

Podaci Eurostata iz 2023. pokazuju da je Hrvatska na trećem mjestu u EU-u po udjelu osoba sa stanjem kronične depresije te istovremeno na 14. mjestu po broju psihijatara na 100.000 stanovnika. Mentalno zdravlje mladih može biti ugroženo raznim faktorima, poput stresa, pritiska zbog obaveza, odnosa s vršnjacima, obiteljskih situacija ili problema s identitetom. U ovom kontekstu, važno je napomenuti da se problemi mentalnog zdravlja ne javljaju samo u obliku anksioznosti ili depresije, već se mogu manifestirati i kroz fizičke simptome, poput umora, problema sa spavanjem ili promjene apetita.

„Iako se u javnosti sve više raspravlja o temi mentalnog zdravlja, rezultati su i dalje zabrinjavajući. Mnogi mladi koji se svakodnevno nose s anksioznim i depresivnim simptomima oklijevaju potražiti pomoć zbog straha od osude ili neznanja gdje uopće takvu pomoć potražiti. Širenjem svijesti o tim temama otvara se prostor za dijalog, a mladima možemo pružiti valjane informacije i podršku. Pravovremena podrška može spriječiti dugoročne negativne posljedice, a edukacija o prepoznavanju znakova problema pomaže mladima da pruže podršku i prijateljima i sebi“, istaknula je Sara Kurtović iz Udruge Igra.

Zatim je dodala i da udruga provodi i besplatne online psihoedukativne radionice na temu anksioznosti. Sve što je potrebno za sudjelovanje je internetska veza i želja za stjecanjem novih informacija. Webinari pružaju sveobuhvatan pregled anksioznosti, njenih uzroka, učinaka i strategija za učinkovito upravljanje, s naglaskom na pozitivne aspekte i vlastite kapacitete osobe.


Osjećaj depresije ilustracija (Foto: Pixabay)

‘Njihova okolina često ne razumije izazove’

Kreiranje podrške u neposrednom okruženju neophodno je da bi se mladi osjećali slobodnije i potražili potrebnu pomoć i razumijevanje, zbog toga će i ove godine biti realiziran program uzajamne vršnjačke podrške BRAVE Talk, u okviru kojeg će se, prije svega na fakultetima, raditi na osposobljavanju mladih da pruže pomoć osobama iz svog okruženja kod kojih primijete promjene, odnosno anksiozne ili depresivne simptome.

Psihijatar otkrio neugodnu istinu: ‘Muškarci imaju jedan poseban problem i to si teško priznaju’

„Mnogi mladi se suočavaju s izazovima koje često ne razumije njihova okolina. Ključ uspjeha leži u kreiranju sigurnog okruženja u kojem se njeguje otvorena komunikacija, empatija i podrška. Razumijevanje i prihvaćanje od strane okoline mogu značajno doprinijeti emocionalnoj otpornosti mladih i ohrabriti ih da potraže pomoć onda kada im je potrebna. S ciljem destigmatizacije mentalnog zdravlja smo osmislili i BRAVE Talk program kojim ih dodatno želimo educirati i motivirati mlade da pokažu razumijevanje za svoje bližnje i potaknu ih da traže pomoć”, istakla je Ivona Marinković, o projektu Brave Together.

Prijave su moguće od 10. listopada, a sve dodatne informacije i podršku moguće je pronaći na web stranici www.udrugaigra.hr.


Komentari