HRT-ova voditeljica vodi bitku s teškom bolešću, situacija joj se zakomplicirala: ‘Probala sam i ne ide’

Day Antunović (Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX)

Parkinsonova bolest je kronični neurodegenerativni poremećaj koji zahvaća središnji živčani sustav, uzrokujući odumiranje stanica koje proizvode dopamin. To značajno utječe na kvalitetu života oboljelih, kao i na njihove obitelji i zajednicu.

Jedan od prvih simptoma je drhtanje, koje se pojačava u mirovanju, a smanjuje u pokretu. Ostali simptomi uključuju ukočenost tijela, usporenost pokreta, poremećaj ravnoteže, poteškoće u hodanju, gutanju i govoru. Također, često se razvijaju depresija i demencija.

Rano liječenje, uz dobar odgovor na terapiju, može pomoći u kontroli bolesti dugi niz godina. U liječenju se koriste lijekovi, a u kasnijim fazama i kirurška terapija. Potreban je multidisciplinarni pristup koji uključuje neurologe, psihologe, fizioterapeute i druge stručnjake.

Parkinsonovu bolest karakterizira drhtanje ruku (Foto: Pixababy)

Zbog vijesti o nestašici lijeka uhvatio ju je strah

Procjenjuje se da oko 7 milijuna ljudi u svijetu boluje od Parkinsonove bolesti, a učestalost raste s dobi. U Hrvatskoj je 2016. od te bolesti umrlo 372 osobe.

Nedavno su pacijenti doživjeli težak udarac kad je lijek Nakom, koji pomaže u kontroli bolesti, nestao s polica. Pitanje je hoće li se vratiti, a pacijentima su ponuđene alternative, uključujući skuplju varijantu po cijeni od 48 eura po kutiji.

Jedna od onih koja je zatečena ovom situacijom je i HRT-ova voditeljica Day Antunović, koja dugo godina boluje od Parkinsonove bolesti. Za Slobodnu Dalmaciju je otkrila kako ju je zbog vijesti o nestašici lijeka uhvatila neviđena nelagoda i strah. Naime, tijelo bi joj za dva dana, ako ne bi koristila odgovarajući lijek, dobilo trzajeve kao da ga je netko priključio na 220 volti, oslabljen hod, brojne druge probleme.


Day Antunović (Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX)

‘Što će napraviti oni koji nemaju te novce?’

“U ljekarni su mi dali mogućnost biranja, prva mogućnost je lijek s liste HZZO-a koji mi ne odgovara. Probala sam ga i ne ide, ali bit ću ga prisiljena uzimati. Ili druga, bijeli recept i 98 mjesečnih eura za dvije kutije lijeka identičnog Nakomu. Što će napraviti oni koji nemaju te novce, kako će oni živjeti s pogoršanim stanjem svoje bolesti bez odgovarajućeg lijeka?”, pita se voditeljica.

Ovaj podmukli karcinom se obično dijagnosticira kad je već kasno: Ključno je uočavanje devet ranih simptoma

“Ne želim plaćati lijek, naprosto ne želim. Nije da ne bih mogla kupiti Nakom, ali neću iz principa!!! Ja ću sad umjesto moje uobičajene doze Nakoma morati piti dva i po puta više Madopara… Neka nam onda na listu stave adekvatnu inačicu ili priznaju da su nam lijek ‘skinuli‘. Bez obzira kako, mi na listi nemamo ono što smo imali. Bez ikakvih obavijesti o tome, ljudske isprike i truda da pronađu rješenje”, rekla je te se pita zašto njegova zamjena nema isti tretman.

“Zašto su nas držali u uvjerenju da će se Nakom vratiti? Zašto ga moramo plaćati? Zašto nas prisiljavaju na alternativu koja će mnogima pogoršati stanje? Zašto im to rade? Što ću dalje? Ne znam. S lijekom koji mi nude preko HZZO-a upast ću u probleme. Očajna sam. Očajni smo svi koji se bore s ovom bolešću”, poručila je dok su u Županijskim ljekarnama rekli kako su dobili informaciju bi Nakom opet mogao uskoro stići.

Poslali smo upit HZZO-u i objavit ćemo njihov odgovor čim se oglase.


Komentari