HRT-ova voditeljica izgubila živce usred emisije: ‘Kako se uopće usuđujete tako nešto tvrditi’

Ana Tomašković (Foto; Ranko Suvar/ CROPIX)

U emisiji ‘Normalan život’ na HRT-u predstavljen je projekt ‘Baku i djeda svako dijete treba’. Projekt je organiziran u suradnji Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo i udruge Životna linija, a tim povodom u emisiji su gostovale Melita Požgaj iz Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo i prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja te stalna sudska vještakinja.

U emisiji su razgovarale o bakama i djedovima te njihovom pravu na viđanje i druženje s unucima nakon razvoda braka njihovih roditelja.

Gordana Buljan Flander (Foto: Jure Miskovic / CROPIX)

‘Baka i djed su druga najjača emocionalna veza, emocionalna privrženost koju dijete razvija s odraslim osobama nakon roditelja‘, započela je Buljan Flander koja je pojasnila kako ‘baka i djed zapravo daju neku nježnost, osjećaj pripadnosti obiteljskim korijenima’, te imaju značaju ulogu tijekom razvoda braka, kada je potrebna podrška roditeljima, ali i djeci.

Također, objasnila je i kako bake i djedovi, koji ne ostvaruju pravo viđanja unuka, pomoć mogu potražiti kod nadležnog centra za socijalnu skrb. Međutim, u takvim situacijama procedure i procesi često jako dugo traju pa tako ima baka i djedova koji godinama nisu uspjeli doći do svoje unučadi.

Severina nakon ročišta: ‘Pucajte u prsa’


U emisiji je klinička psihologinja komentirala i nerijetke slučajeve u kojima kada jedan roditelj isključuje drugog roditelja iz djetetova života, samim time isključuje i rodbinu jednog roditelja.

‘Djeca su se znala otuđiti preko noći’

‘Ja sam nažalost imala djecu koja su se znala preko noći, doslovno preko noći otuđiti ne samo od drugog roditelja, nego i bake i djeda od tog roditelja. Ako taj roditelj s kojim dijete živi to podržava, ne mora verbalno, dovoljno je neverbalno to podržavati, dijete će htjeti udovoljiti tom roditelju i odbacit će onda one članove obitelji za koje roditelj od njega to očekuje’, navela je, između ostalog, Buljan Flander.

‘Ono što možeš učiniti za svoje dijete, ako dijete ima baku i djeda, ne samo da mu dozvoliš, nego forsiraj, potiči viđanje tog djeteta i druženja tog djeteta s bakom i djedom’, poručila je te dodala kako to što pružaju bake i djedovi ne može nitko drugi.

Gordana Buljan Flander naglasila je važnost djedova i baka u djetetovu životu (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

‘Kako se uopće usuđujete tako nešto tvrditi?’

Voditeljica emisije Ana Tomašković spomenula je tada ono što se često može čuti na društvenim mrežama, a što ju je toliko razljutilo da se okrenula prema kameri i prozvala dio građana. ‘I najgora mater je bolja mater od bilo kojeg oca. Ma od kud vam to? Kako se uopće usuđujete tako nešto tvrditi?’, ljutito je zavapila, a Buljan Flander se nadovezala: ‘To je stvarno predrasuda’.

‘Dijete ne treba spol, dijete treba dobrog roditelja, koji reagira na djetetove signale i potrebe i koji je u stanju staviti dijete u središte, a ne u središte sukoba, nego u središte interesa svih nas’, rekla je Buljan Flander i istaknula kako bi djeca odmah po razvodu, a ne po pravomoćnoj presudi, trebala imati pravo na odrastanje i odgoj uz oba roditelja.


Komentari