Goran Milić iznenadio nesvakidašnjim običajem: ‘Svaka čast, još poraditi na širenju prakse’

Goran Milić (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

Tijekom svojih brojnih putovanja, naš poznati novinar Goran Milić, susreo se s raznim navikama i običajima drugih kultura i naroda, a jedan običaj iz nama susjedne države ga je posebno oduševio pa ga je i sam usvojio.

Milić trenutno ljetuje u Slanom kod Dubrovnika te je u srijedu posjetio jedan lokalni kafić. Inspiriran praksom koja je postala uobičajena u Napulju, Goran Milić je odlučio napraviti jednu lijepu gestu. Naime, u ovom gradu u susjednoj Italiji, gosti u kafiću često naruče jedan espresso, ali plate dva. Time žele ljudima slabijeg imovinskog stanja omogućiti da i oni uživaju u kavi. Popularni novinar je svjestan da realizacija ove ideje u Hrvatskoj predstavlja pravi izazov, ali je on odlučio krenuti od sebe i napraviti prvi korak.

“U Napulju se proširila praksa da gost u kafiću naruči espresso, a konobaru plati dva!
Taj višak daje pravo nekom siromašnom sugrađaninu da i on popije svoju kavu.
Kako mislim da je to teško ostvarivo u Slanom i cijeloj RH (navike i etika konobara, poslovna logika vlasnika lokala, nefleksibilnost fiskalne regulative), naručio sam dva machiata, pa ako je netko pošao u šetnju bez love, a željan je kave i ispraznih razgovora, ne smeta mu pitomi, odgojeni pas, welcome u kafić Bite Bay, kod Radića”, piše Milić.

‘Za svaku pohvalu’

Ovakva je gesta oduševila njegove brojne pratitelje, a mnogi su izrazili nadu da će se ovaj običaj proširiti u gradovima diljem Hrvatske.

“Predivna gesta. Baš ste gospar pravi, imao sam čast voziti vas par puta na put, sa Šimom Vlajkijem… vrijeme Univerzijade 87 Zagreb, ja sam bio službeni tamnoplavi FIAT Zagi 10, radio stanica, bio sam mlad prilično, ali iskusan šofer.. i vi ste bili mlađi, no ustvari ste ostali isti, pozdrav. Svaka čast”, “Da sam bliže , ne bih to propustila, Napulj je super, treba to preuzeti… Na tim kavama se opuštam i punim baterije za ostatak dana… Isprazni razgovori, nema bolje… Ja svaki dan sjedim uz more”, “Svaka vam čast gospodine Miliću! Baš ste gospar, svaka Vam čast”, “Za svaku pohvalu, još poraditi na širenju prakse”, glase neki od komentara Milićevih pratitelja.


Podsjetimo, 78-godišnji Goran Milić govori čak pet jezika, a u svojoj bogatoj karijeri je snimio brojne putopisne emisije u kojima su uživale, i danas uživaju brojne generacije. Samo neke od poznatih serijala su “Idemo na put s Goranom Milićem”, “Idemo u Ameriku”, “A sad u Europu”, “Idemo na Sjever”, “What’s up Paris, London, Berlin”, “What’s up Sjever-Jug” i druge.

Nina Badrić ima dvostruki razlog za slavlje: Pjevačica iznenadila lijepim vijestima, pristižu joj čestitke


Komentari