Glazbena legenda umrla na zastrašujući način: ‘Naprezao se na zahodu kada ga je uhvatilo’

Stetoskop ilustracija (Foto: Pixababy)

Prema novom istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta Monash u Australiji, probavni problemi mogu predstavljati rizik za kardiovaskularne bolesti te čak dovesti do zatajenja srca i moždanog ili srčanog udara.

Analiza se temelji na zdravstvenim podacima više od 400.000 osoba iz britanskog BioBanka. Znanstvenici su zaključili da su osobe sa zatvorom imale čak dva do tri puta veću vjerojatnost da će doživjeti ozbiljnu srčanu smetnju, prenosi Science Alert.

Visoki krvni tlak samo dodatno pogoršava opasnost. Prema istraživanju za osobe koje imaju i hipertenziju i zatvor šansa da dožive neku srčanu smetnju povećane su za čak 34 posto.

Misterij Elvisove smrti

“Tradicionalni kardiovaskularni čimbenici rizika kao što su visoki krvni tlak, pretilost i pušenje dugo su prepoznati kao ključni pokretači srčanih bolesti,” navodi medicinska istraživačica Francine Marques s Monasha. “Međutim, ti čimbenici sami po sebi ne objašnjavaju u potpunosti pojavu velikih srčanih događaja. Ova studija istražila je potencijalnu ulogu zatvora kao dodatnog čimbenika rizika, otkrivajući zabrinjavajuće rezultate.”

Možda najpoznatiji primjer potencijalno opasnih posljedica kroničnog zatvora je Elvis Presley. Elvis je umro naprežući se na zahodu 1977. godine u dobi od 42 godine od masivnog srčanog udara.


Iako još uvijek postoji velika misterija oko njegove smrti, i ‘loše’ srce i zlouporaba droga vjerojatno su igrali ulogu, također je istina da je patio od kroničnog zatvora, vjerojatno zbog loše prehrane i lijekova protiv bolova.

Proljev i masna stolica: Jedan od simptoma opake bolesti koja se teško otkriva

Postoji genetska korelacija

Njegova obdukcija otkrila je povećani “megakolon” kada je umro, blokiran stolicom poput gline koja se nakupljala mjesecima. Iako uzrok Elvisove smrti ostaje spekulativan, neki stručnjaci, uključujući njegovog osobnog liječnika, pretpostavljaju da je “Kralj rock and rolla” možda opasno povisio svoj krvni tlak i srčani ritam silovitim naprezanjem na zahodu.

Novo istraživanje iz UK BioBanka sugerira da je zatvor zaista nedovoljno prepoznat čimbenik rizika za visoki krvni tlak i ozbiljne nepovoljne kardiovaskularne događaje, no čini se da postoji i genetska komponenta.

Računalna biologinja Letician Camargo Tarvares kaže da su ona i njezin tim na Monashu otkrili značajne genetske korelacije između zatvora i raznih oblika kardiovaskularnih tegobi, “što ukazuje na to da zajednički genetski čimbenici mogu biti u pozadini oba stanja”.

Bol u trbuhu može biti jedan pokazatelj zatvora (Foto: Pixababy)

Jedan od najčešćih probavnih poremećaja

Tom otkriću ide u prilog što je Elvisova kći, Lisa Marie Presley, umrla je od srčanog zastoja nakon opstrukcije tankog crijeva u dobi od 54 godine, što je djelomična ili potpuna blokada donjeg dijela crijeva.

Posljednjih godina, zdravlje crijeva postalo je jedan od ključnih aspekta personalizirane medicine.  Zatvor je jedan od najčešćih gastrointestinalnih poremećaja, koji pogađa otprilike 14 posto svjetske populacije. Nedavna istraživanja sugeriraju da je raspored pražnjenja crijeva osobe usko povezan s njihovim cjelokupnim zdravljem.

No, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razumjelo kako kronični zatvor može dugoročno utjecati na kardiovaskularni sustav. “Ovi nalazi sugeriraju da bi značajan dio populacije mogao biti u povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti zbog zdravlja svojih crijeva”, zaključila je Marques.


Komentari