‘FIZIČKO NASILJE SAM IZBJEGLA ZA DLAKU’ Glumica opisala incident u autobusu na zagrebačkom kolodvoru, javila se svjedokinja s drukčijom pričom

Foto: Ante Čizmić, Ranko Šuvar/CROPIX

Splitska glumica Ana Uršula Najev na svom je Facebook profilu detaljno opisala navodni sukob s vozačem Flixbusova autobusa koji je u nedjelju vozio iz Zagreba za Split. Najev piše kako je prije kretanja ustanovljeno da je greškom kupila kartu za sutrašnji datum te da se vozač grubo ponio prema njoj.

‘On: “IZLAZI VANKA!!!!!!
Ja: “ali…”
On: “IZLAZI VANKA KAD SAN REKA!!!! VANKA DA SI IZASLA!!!
Ja: “molim vas nemojte se derati na mene”
On: “KOJI JE OVO DATUM??!!! VANKA IZLAZI ODMA!!!!! RADI TEBE MI BUS KASNI!! MRŠ!!’

‘Ovo je samo dio dijaloga između šofera i mene (ako se to dijalogom može nazvati) kojeg sam prije nešto više od 2 sata doživjela u Flix busu (bus br. 970) na Autobusnom kolodvoru Zagreb. Uputila sam se u Split kako bih odradila dogovorenu glazbenu probu nakon koje bih se bila odmah vratila za Zagreb. Kartu sam kupila online pri čemu san doživjela veći broj komplikacija, neuspješnih kupnji i preusmjeravanja (nisam jedina koja je imala tegobe s njihovom online kupnjom)’, piše potresena glumica.

‘Pri ulasku u bus vozač je detaljno pregledao moju kartu i uputio me na bilo koje slobodno sjedalo iza četvrtog reda. U trenutku kad se bus popunio i trebao krenuti, ušla je djevojka/žena za koju nije bilo slobodnog sjedala u dijelu za putnike. Gospodin šofer je već u tom trenutku svom tonu dao agresivne note i počeo na sav glas urlikati da “IMAMO ULJEZA I DA JE NEKO UŠA BEZ KARTE”, nakon čega je krenuo ponovo pregledavati svima karte’, opisuje Najev.

‘Došao je red na mene. Pokazala sam mu svoj mobitel. Ustuknula sam na prvo obraćanje: “IZLAZI VANKA!!!!!!”. Sve oči gledale su u istom smjeru, sva usta isto šutjela. Nisam stigla ni odgovoriti, ni shvatiti zašto mi se obraća na taj način, a on je nastavio: “KOJI JE OVO DATUM??? STA JE OVO??? IZLAZI VANKA IZ MOG BUSAAAAAA!!!!! VANKAAAA!!!”‘, piše glumica na svom Facebook profilu.

‘Ne zanemarimo činjenicu da se radi o muškarcu u pedesetim godinama, nimalo pitomog izgleda, ćelav, veći od mene cca 25 cm i teži cca 60 kg. Pokušavala sam mu izrazito mirnim tonom i pristojnim rječnikom dati do znanja da me uznemirava, zamoliti ga da se ne dere na mene, predložiti da sjednem na pod, skale ili naprijed s njima jer nisam bila svjesna da sam greškom kupila kartu za istu kompaniju, ali sutrašnji datum’, priznaje.


‘Ništa od toga nisam uspjela izgovoriti zbog neprekidne dernjave, verbalnog nasilja i nasrtanja. Primarni razlog mog izlaska iz autobusa je bio strah da nasilje ne poprimi fizički oblik. Nitko iz busa nije reagirao. Nitko’, ističe Najev.

‘Pri izlasku iz busa dovikivanje se nastavilo: “A DI JOJ JE SAD TORBA JEBOTE, AJDE BRŽE IZLAZI!!! GONI SE VANKAAA!!!”. Rekla sam da nemam torbu. Dobila sam: “E BRAVO!!!! AJDE BRŽE VANI!”‘, piše.

‘Mislila sam da sam okej. Nisam bila. Ni približno. Doživjela sam izrazito neugodni napadaj panike, nisam mogla zaustaviti suze i strahovala sam od gušenja zbog hiperventiliranja koje je gradiralo. U sekundi mi je izbila afta na usnama, pojavilo se pečenje u očima, srce je galopiralo’, detaljno opisuje svoju reakciju.

‘U tom trenutku shvaćam da je nada mnom izvršeno snažno psihičko i verbalno nasilje i javno sramoćenje, a da sam fizičko nasilje izbjegla za dlaku. Uspjela sam se malo smiriti sada, 2 sata kasnije. Pišem ovo u nadi da će netko stati budućem nasilju na kraj, kad danas nitko od 60 prisutnih nije mogao ili htio. Kad dođem do imena glavnog i pomoćnog šofera koji mu je bio puna podrška u nastupu, bit će objavljena’, zaključuje svoje iskustvo.

Uslijedila je lavina komentara podrške, na što je Najev kasnije i odgovorila. ‘Hvala svima na podršci. Srećom, nije dugo trebalo da mediji prenesu sve. Nažalost nisam jedina koja je pretrpjela ovakve situacije, već u ovom trenutku su mi stigle brojne poruke sa sličnim iskustvima. Trenutno sam zauzeta sastavljanjem maila spomenutoj kompaniji pa odgađam odgovaranje na poruke za navečer’, napisala je glumica.

Nakon što se medijskim prostorom proširila ova priča, portalu Index javila se putnica iz spomenutog autobusa te istaknula kako nije istina da joj je vozač govorio ‘mrš’, da nije bilo ni urlikanja ni naznake da bi na nju mogao fizički nasrnuti.

Poslali smo upit Flixbusu te ćemo njihovo očitovanje objaviti kad i ako ga dobijemo.


Komentari