Evo zašto kavu nije dobro piti odmah nakon buđenja: Bolje odaberite ovaj napitak

Ispijanje kave (Foto: Pixabay)

Jednostavan napitak od svega dva sastojka mnogi smatraju odličnim rješenjem za hidrataciju tijekom vrućih dana. Osim osvježavajućeg efekta, taj napitak nudi i zdravstvene prednosti.

Radi se o vodi s limunom, a nutricionistica Aislinn Cambridge savjetuje uključiti ga u jutarnju rutinu. “Postoji jedna stvar koju bi apsolutno svi trebali raditi od trenutka kad se ujutro probudimo, a to je piti vodu jer ona hidrira vaše tijelo i snižava krvni tlak. Ipak, ako želite imati energiju i osjećati se dobro, pripremite i popijte toplu vodu s limunom. Taj napitak je čaroban”, tvrdi nutricionistica.

Naime, objašnjava da topla voda s limunom potiče probavu, jača imunitet i potiče detoksikaciju. Osim toga, za bolji osjećaj ujutro, nutricionistica ističe da je važno ne jesti velike obroke prije spavanja.

Voda s limunom (Foto: Pixabay)

Najbolje vrijeme za kavu

“Preporučujem da prođe najmanje tri do četiri sata nakon obilnog obroka prije nego što idete na spavanje”, zaključuje nutricionistica, prenosi Krstarica. Osim toga, znanstvenici savjetuju da kavu nije poželjno popiti odmah nakon buđenja, jer je moguće da ona neće imati ciljani učinak.

Razlog tome je što je hormon stresa kortizol rano ujutro na svom vrhuncu. Upravo taj hormon povećava budnost i fokusiranost te regulira metabolizam, imunosni sustav i krvni tlak. Dostiže svoj vrhunac 30 do 45 minuta nakon ustajanja te nastavlja opadati tijekom dana. Također, stručnjaci poručuju da kavu konzumirate onda kad vam je razina kortizola niža.

Primjerice, ako ustajete u 6:30, kavu onda konzumirajte između 9:30 i 11:30 ujutro, piše Klix.ba. Drugi razlog zašto kavu ne trebate konzumirati odmah nakon buđenja je činjenica da kofein može povećati nivo kortizola. Primjerice, ukoliko je konzumirate onda kada je kortizol na vrhuncu, možete dodatno povećati nivo ovog hormona i tako narušiti svoj imunosni sustav i uzrokovati zdravstvene probleme.


Neven, kopriva, lovor i ružmarin: Saveznici protiv stresa, probavnih tegoba i problema na koži


Komentari