Evo kakvu vodu trebate izbjegavati: U sebi može imati kemikalije koje ugrožavaju zdravlje

Pijenje vode (Foto: Pexels)

Voda je jedan od najvažnijih čimbenika za održavanje zdravlja. Bez dovoljno vode, naše tijelo ne može pravilno funkcionirati, što može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Neki od njih uključuju umor, glavobolje, konstipaciju, problem s koncentracijom i lošu probavu.

S obzirom na iznimno visoke temperature posljednjih dana i toplinski val koji je stigao, iznimno je važno piti dovoljno vode kako bi spriječili dehidraciju i omogućili pravilno funkcioniranje tijela. Ipak, da jednu vrstu vode ipak ne bi trebalo konzumirati savjetuje stručnjakinja.

Naime, Sarah Lawson, stručnjakinja za sigurnost hrane iz Storage Box Shopa, ističe – “Važno je izbjegavati konzumiranje flaširane vode koja je bila izložena suncu ili visokim temperaturama, poput ostavljanja u automobilu. Toplina može uzrokovati oslobađanje štetnih kemikalija iz plastike u vodu”, prenosi Express.

Važno je unositi dovoljno tekućine (Foto: Pixabay)

Može biti jako štetna

Nadalje, kada se flaširana voda zagrije, kemikalije iz plastike mogu se prenijeti u vodu. Ove kemikalije, kao što su BPA i ftalati, mogu biti štetne ako ih pijemo te mogu uzrokovati nelagodu i zdravstvene probleme.

Simptomi koji se mogu pritom javiti uključuju probleme sa želucem: mučninu ili bol u trbuhu, glavobolje: mogu uzrokovati glavobolju, vrtoglavicu: osjećaj vrtoglavice ili dezorijentacije, probleme s hormonima: neke kemikalije mogu utjecati na hormone, što s vremenom može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Kako biste izbjegli ove probleme, preporučuje se čuvanje flaširane vode na hladnom mjestu i izbjegavanje izravne sunčeve svjetlosti. Osim toga, korisno je držati vodu u hladnjaku, po mogućnosti s vrećicama leda.


Evo kako možete znati da vas je ‘lupio’ toplinski udar: Posljedice mogu biti smrtonosne


Komentari