Dvogodišnjak počeo često povraćati: Mislili su da je u pitanju zatvor, ali je uslijedila strašna dijagnoza

Dijete u bolnici, ilustracija (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

Nicole and David Quinn roditelji dvogodišnjeg dječaka Tommyja, suočili su se s nezamislivom noćnom morom kada im je sin dijagnosticiran s četvrtim stupnjem visokorizičnog neuroblastoma, rijetkom vrstom raka kod djece. Njihov svijet preokrenuo se naglavačke kada su saznali da Tommy ima samo 50 posto šanse za preživljavanje.

Prije nego što je dijagnoza postavljena, roditelji su mislili da Tommy pati alergije na hranu, jer je često povraćao, osobito nakon konzumacije mliječnih proizvoda. Unatoč prilagodbi prehrane, simptomi su se nastavili pogoršavati. Liječnici su isprva sumnjali na zatvor i virus, ali ubrzo je stigla zastrašujuća vijest – naime, Tommy ima tumor koji se proširio po cijelom abdomenu.

“Zbog njegova dijagnoze svakodnevica nam je prožeta užasnom tjeskobom. Cijeli naš svijet se okrenuo naglavačke. Velike su šanse da se nećemo uspjeti osloboditi bolesti na kraju liječenja, a može se vratiti u narednih pet godina”, kaže 37-godišnja majka Nicole koja opisuje kako su ona i suprug David suočili s čitavom mješavinom emocija kada im je rečena dijagnoza – zabrinutosti, strahom i potpunom nevjericom.

Isprva su liječnici mislili da je u pitanju zatvor, ilustracija (Foto: Pixabay)

Dječak je postao letargičan i izgubio volju za igru

Prije pojave prvih simptoma bolesti u siječnju 2024. godine, Nicole kaže kako je Tommy bio veseo, energičan i razigran dječak. Potom je dječak počeo povraćati dva puta tjedno, posebno nakon konzumacije mliječnih proizvoda. Unatoč tome što su mu uvelu prehranu bez laktoze, mučnine su se nastavile, a ubrzo i pogoršale.

U travnju 2024. posjetili su liječnika i isprva im je rečeno da pati od postvirusnih simptoma, koji bi trebali nestati u sljedećih nekoliko tjedana. Ali Tommyju se stanje ponovno pogoršalo, dobio bi temperaturu i ne bi spavao cijelu noć, što je na kraju dovelo do nedostatka interesa za igru, letargije i rjeđeg korištenja toaleta, piše The Mirror.

Tad ga je majka odvela u dječju bolnicu u Glasgowu i isprva su im rekli da je vjerojatno riječ o zatvoru. Međutim, nakon što mu je medicinska sestra opipala trbuščić, pojavio se zabrinut izraz na njezinom licu. “Uzeli su mu krv, a došao je i konzultant. Budući da je bilo kasno navečer, znali smo da se radi o nečemu ozbiljnom”, prisjeća se Nicole.


Kod 12-godišnje djevojčice primijetili su neobičnu promjenu na očima: Bio je to prvi simptom smrtonosne bolesti

‘Život nam se drastično promijenio’

Nakon što je dijagnoza potvrđena 11. travnju 2024. godine, Tommy je započeo težak put liječenja. Tumor je obuhvatio cijeli njegov trbuh, a kružio je oko glavne arterije i vene, zbog čega kirurški zahvat nije dolazio u obzir. Umjesto operacije, mali Tommy prošao je kroz osam serija kemoterapije, a uz to i kroz postupke poput prikupljanja matičnih ćelija, resekcije tumora i transplantacije matičnih ćelija

Iako se roditelji nadaju da će Tomijevo liječenje biti završeno unutar sljedećih 18 mjeseci, tretman liječenja je već ostavilo tragove na njegovom zdravlju. Tommy je izgubio sluh, pati od visokog krvnog tlaka, a suočava se i s drugim zdravstvenim poteškoćama.

“Naš se život drastično promijenio”, priznaje Nicole. “Više se ne družimo kao prije, a moj muž i ja prolazimo jedan pored drugog kao brodovi. Mentalno, ovo je kao vožnja na vrtuljku svaki dan. Unatoč svemu, Tommy je i dalje živahan, sretan i pun energije”, kaže Nicole.

Ilustracija (Foto: Pexels)

Borba za Tommyjevo zdravlje se nastavlja

Obitelj Quinn trenutno istražuje mogućnosti liječenja u inozemstvu, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se provode klinička ispitivanja za djecu s neuroblastomom. U slučaju da standardno liječenje ne uspije, roditelji razmatraju putovanje u SAD u nadi da će pronaći nove opcije za Tommyjev oporavak.

Iako su suočeni s neizvjesnom budućnošću, Nicole i David ne gube nadu i hrabro se bore za svog sina. “Moramo ostati pozitivni zbog Tommyja. Nijedan dvogodišnjak ne bi trebao prolaziti kroz ono što ima, ali jako smo zahvalni svima koje smo do sada upoznali u ovom najgorem periodu našeg života. Nastavljamo našu borbu i nadamo se da će nam se naš razigranu momak uskoro vratiti”, kaže Nicole.


Komentari