Dugo je trpjela teške simptome: ‘Nisu me shvaćali ozbiljno, a onda su mi dali svega nekoliko mjeseci života’

Ilustracija (Foto: Freepik)

Tammy Guide se dva mjeseca borila s ozbiljnim i teškim simptomima i u tom je razdoblju čak 12 puta potražila liječničku pomoć. Međutim, prema njezinim tvrdnjama, doktori je nisu shvaćali ozbiljno. Nakon dva mjeseca joj je “pukom srećom”, otkrivena teška bolest.

Naime, ova 52- godišnja gospođa iz Zapadnog Yorkshirea je rekla da je u razdoblju od prosinca 2020. do veljače 2021. godine posjetila svoj lokalni hitni odjel čak šest puta – dva puta ju je dovezlo vozilo hitne pomoći, a sama je posjetila svog liječnika opće prakse šest puta.

Tammy je opisala kako je imala osjećaj da njezino tijelo “otkazuje”. Njezini simptomi su uključivali visoku temperaturu i visok broj otkucaja srca, ekstremnu letargiju, bol, modrice i kvržice po cijelom tijelu. Neke su kvrge bile doista ogromne, veličine golf loptica. Nadalje, znala je biti toliko iscrpljena da joj je kći morala pomagati kod tuširanja.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

‘Doktori su mi govorili da ne mogu ništa pronaći’

Međutim, imala je osjećaj da je “nitko ne želi slušati” i tvrdi da su joj liječnici, nakon obavljenih krvnih pretraga i skeniranja, kazali kako “ne mogu ništa pronaći”.

Tek joj je jednom prilikom, obiteljski liječnik dijagnosticirao nodozni eritem, stanje koje uzrokuje bolne mrlje na koži koje su crvenije ili tamnije od ostatka kože. “U nekoliko navrata su mi dali steroide, ali osim toga samo su me slali kući, govoreći da ne mogu ništa pronaći. To je trajalo do početka veljače 2021. godine”, opisuje Tammy.

Prema riječima ove gospođe, bolest joj je otkrivena “pukom srećom”. Naime, Tammy je ranije dijagnosticiran reumatoidni artritis i jedne ju je večeri nazvao reumatolog, nakon što je pogledao rezultate testa, i predložio joj daljnje pretrage. Nakon što je u veljači 2021. upućena u bolnicu u Huddersfieldu gdje joj je dijagnosticirana akutna mijeloična leukemija (AML) – vrsta raka krvi.


Bolnica, ilustracija (Foto: Duje Klaric / CROPIX)

‘Pitala sam se hoću li doista umrijeti’

Odmah je započela s liječenjem, ali nakon transplantacije matičnih stanica, bolest se ponovno pojavila u prosincu 2021. godine i rečeno joj je preostalo još samo nekoliko mjeseci života. Konzultant joj je tada savjetovao da “radi što želi dok još može”.

“Nakon ovih vijesti, ležala sam na sofi i pitala se: ‘hoću li doista umrijeti'”, prisjeća se Tammy.

Tada su joj liječnici ponudili novi lijek koji ima stopu uspješnosti od tek 30 posto. Tammy je pristala, a ovaj joj je lijek pomogao da bolest stavi u remisiju u ožujku 2022., godine. Međutim, doktori su joj obznanili kako će leukemija na kraju ipak postati “jača” i od tableta, prenosi Mirror.

Kornelije je osjećao ‘žarenje’ po tijelu, liječnici su bili zbunjeni: Uslijedila je teška dijagnoza

Danas živi zahvalna na svakom nobom danu

“Da mi je dijagnoza postavljena ranije, ne sumnjam da bi prognoza bila drugačija i da sada ne bih morala uzimati lijekove. Ali općenito, mislim da mi je pozitivan mentalni stav uvelike pomogao. Provodim svoj dan kao da je sa mnom sve u redu. Uvijek sam bila vedre naravi pa neću dopustiti da me ovo porazi dok zapravo ne budem u bolnici na samrtnoj postelji. Budim se zahvalna jer sam se tog jutra probudila”, kaže ova optimistična 52-godišnjakinja koja je uvjerena kako joj je njezin reumatolog spasio život.

Danas Tammy nastoji živjeti dan po dan, a uz volontiranje u hospiciju Overgate, što joj daje “svrhu” u životu, voli ići u šetnje i provoditi vrijeme sa svojom obitelji. Također, Tammy je vrhunska kuglačica.

Maja boluje od teške bolesti: ‘Pojavila se fleka na čelu, a doktorica je rekla da si istetoviram nešto ako mi smeta’

Obitelj joj je najveća podrška

Nadalje, želi potaknuti druge da se zalažu za svoje zdravlje, da što prije pregledaju sve neuobičajene simptome, da koriste dostupne resurse i pomoć te da “nikada ne odustaju”. Kako kaže, usprkos bolesti, zahvalna je na mnogim drugim stvarima u životu.

“Čim se ujutro probudim, obuzme me osjećaj zahvalnosti. Pogledam oko sebe pomislim: ‘Imam iPhone, imam čist dom i imam obitelj’. Ne bih bila ovdje bez svoje obitelji, oni su mi pomogli da se održim u najtežim razdobljima”, zaključuje Tammy.


Komentari