Dugo imate zatvor, ne ignorirajte: Ovo su četiri zdravstvena problema do kojih može doći

Foto: Pixabay (ilustracija)

Probavni sustav je važan dio našeg tijela bez kojeg naš organizam ne bi mogao dobiti hranjive tvari koje su nam prijeko potrebne za zdravlje, energiju, rast i razvoj te održavanje organizma. Zato zdravlje probavnog sustava ima ključnu ulogu u cjelokupnom zdravlju našeg organizma.

Jedan od čimbenika koji može imati negativan utjecaj na probavni sustav je neredovita stolica, odnosno zatvor. Ako se problem ne tretira na vrijeme, može doći do ozbiljnih komplikacija, uključujući mogućnost povećanja razine štetnih tvari u krvi.

Inače, zatvor je stanje koje se može okarakterizirati kao rjeđe pražnjenje crijeva te otežani prolaz stolice. Normalan ritam pražnjenja crijeva zavisi od osobe do osobe, ali općenito se smatra da ako osoba ne obavlja stolicu najmanje tri puta tjedno, može biti pogođena zatvorom.

Žena na wc-u, ilustracija (Foto: Pixabay)

Može doći do nakupljanja toksičnih tvari

Ovo stanje može biti uzrokovano različitim čimbenicima, a koje često uključuju nezdrave životne navike – nedostatak vlakana u prehrani, dehidraciju, sjedilački način života, i stres. Nadalje, zatvor može biti uzrokovan čak i određenim medicinskim uvjetima ili pak lijekovima, piše najžena.

U situacijama kada se stolica zadržava u crijevima duže nego je to normalno, može doći do problema s njezinom razgradnjom i eliminacijom. Naime, dugotrajno zadržavanje stolice može dovesti do nakupljanja toksičnih tvari i otpada u organizmu, što može imati negativan utjecaj na zdravlje i to na više načina.

Kada se stolica zadržava u organizmu duže vrijeme, bakterije u crijevima mogu početi razgrađivati otpadne tvari, što onda može rezultirati proizvodnjom štetnih supstanci kao što su toksini i plinovi. Te tvari mogu prolaziti kroz crijevnu stijenku u krvotok, što može dovesti do različitih problema. Prekomjerno nakupljanje toksina može opteretiti jetru, organ koji je odgovoran za detoksikaciju krvi, i dovesti do preopterećenja sustava.


Čest odlazak na WC može biti alarm za uzbunu: Doktorica otkriva kada je potrebno posjetiti liječnika

Može doći do preopterećenja jetre

Nadalje, studije su pokazale da neredovita stolica može povećati nivo određenih biomarkera u krvi, kao što su proinflamatorni citokini, a ovi markeri mogu biti pokazatelji upalnih procesa u tijelu. Dugotrajni upalni procesi mogu doprinijeti razvoju različitih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes i druge kronične zdravstvene probleme.

Tako neredovita stolica koja traje  kroz duži period, može dovesti do nekoliko zdravstvenih problema. Prvi uključuje upalne procese – konkretno, može doći do kronične upale u crijevima, što može posljedično može imati negativan efekt na cijeli organizam.

Nadalje, dugotrajan zatvor može dovesti do problema s jetrom – u slučaju da toksini iz crijeva uđu u krvotok, mogu dodatno opteretiti jetru koja je već zadužena za detoksikaciju organizma.

Zdrava crijeva igraju ključnu ulogu u borbi protiv virusa. Liječnica otkriva na koje načine si možemo pomoći

Teže se apsorbiraju hranjive tvari

Također, postoji i povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti. Naime, neki stručnjaci smatraju da upalni procesi izazvani zatvorom mogu povećati rizik od bolesti srca. Četvrti problem se odnosi na smanjenu mogućnost apsorpcije hranljivih tvari– dugotrajan zatvor može otežati apsorpciju esencijalnih hranljivih tvari, što može dovesti do nedostatka vitamina i minerala.

Kako bismo doprinijeli zdravlju našeg probavnog sustava, ključno je slijediti nekoliko smjernica koje uglavnom uključuju njegovanje zdravih životnih navika. To uključuje povećanje konzumacije hrane bogate vlaknima, kao što su voće, povrće i integralne žitarice. Nadalje, važno je održavati hidrataciju, to jest piti dovoljno tekućine koja pomaže u održavanju mekoće stolice te doprinosi lakšoj eliminaciji.

Kao što mnogi stručnjaci učestalo ističu, potrebno je redovito vježbati. Kad je u pitanju zdravlje probavnog sustava, fizička aktivnost može stimulirati rad crijeva i doprinijeti redovitim pražnjenjima.  Četvrti savjet uključuje izbjegavanje stresa što doprinosi zdravijem i kvalitetnijem životu.

Ukoliko imate problema sa zatvorom, potrebno je savjetovati se s vašim liječnikom kako bi se otkrio uzrok te primijenio primjeren tretman.


Komentari