‘Drvo života’ smatraju najzdravijom voćkom: Svako jutro jedna na prazan želudac protiv bolesti

Ilustracija (Foto: Unsplash)

Datulje imaju bogat okus i često ih koristimo kao sastojke mnogih ukusnih poslastica. Odličan su i ukusan desert, a također imaju i širok spektar zdravstvenih dobrobiti pa ih se često smatra i najzdravijim voćem na svijetu.

Datulje vrlo jednostavno možemo uključiti u naše svakodnevne obroke, kao grickalice, poslastice ili izmiksane u voćni shake. Mnogi stručnjaci savjetuju da se datulje konzumiraju redovno, a kako piše Kurir, tri datulje dnevno mogu imati brojne blagodati za naše zdravlje.

Datulje su bogat izvor magnezija pa je njihova svakodnevna konzumacija odlična preventiva anemije. Nadalje, ova voćka sadrži i kalij koji može pripomoći u zaustavljanju dijareje, a redovita konzumacija datulja će doprinijeti poboljšanju probave.

Datulje (Foto: Unsplash)

Brojne blagodati

Ove voćke mogu su dobre i za trudnice jer redovita konzumacija može pripomoći kod olakšanja porođajnih bolova te smanjiti krvarenje, piše Krstarica.

S obzirom na to datulje imaju visok postotak hranjivih tvari, stvaraju osjećaj sitosti pa mogu olakšati situaciju onima koji žele izgubiti na težini. U slučaju da ju konzumiramo na prazan želudac, jedna datulja će organizmu dati potreban šećer.

Ove su voćke vrlo korisne i za zdravlje srca. Preporuča se tokom noći potopiti datulje sa sjemenkama u vodu, a potom ujutro iz njih ukloniti sjemenke te ih izmiksati u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale.


U usporedbi sa sličnim vrstama voća kao što su smokve i suve šljive, datulje imaju najveću koncentraciju antioksidansa, piše Kurir. Kako smo ranije naveli, datulje su bogate hranljivim tvarima, sadrže dosta kalorija pa je najbolje konzumirati ih umjereno, odnosno ne više od 10-12 datulja dnevno.

Vrućine stižu, stručnjak upozorio na grešku koju ljudi rade: ‘Četiri su skrivena rizika po vaše zdravlje’

Prema istraživanjima, datulja je jedna od najstarijih uzgojenih kultura i jede se već 6.000 godina. Procjenjuje se da su prve datulje nastale oko Perzijskog zaljeva, te da su se uzgajale od Mezopotamije do prapovijesnog Egipta, već od 4000. godine prije Krista. Drevne su kulture palmu datulje zvale i ‘drvom života’, a koristile su sve dijelove stabla, od debla do lista i naravno ploda.


Komentari