Doktori otkrivaju skriveni simptom koji ukazuje na zloćudnu bolest: Obratite pozornost kad idete na WC

Bolnica, ilustracija (Foto: Duje Klaric / CROPIX)

U Hrvatskoj godišnje od raka debelog i završnog crijeva (kolorektalni rak) oboli oko 3.600 osoba, od čega oko 60 posto muškaraca. Što se tiče smrtnosti od zloćudnih bolesti, kolorektalni je rak na visokom drugom mjestu, odmah nakon raka pluća. Na svjetskoj razini, od ove vrste raka godišnje oboli oko 2 milijuna ljudi, najčešće osobe starije životne dobi, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Međutim, prema nekim podacima, rak debelog crijeva je sve češći i među mladim odraslim osobama, a stručnjaci su nedavno upozorili na jedan skriveni simptom koji može ukazivati na prisustvo ove bolesti. Naime, riječ je o vrlo tankoj stolici, poput olovke. Ovaj simptom postaje posebno zabrinjavajuću ukoliko to postane česta, odnosno trajna promjena kod rada debelog crijeva.

“To se obično događa ako su tumori prisutni blizu kraja debelog crijeva ili ako oblažu cijelu unutrašnjost debelog crijeva, što sužava prolaz za stolicu”, objašnjava doktor Michael Cecchini, suvoditelj kolorektalnog programa u Yale Cancer Centeru za HuffPost.

Doktor / ilustracija (Foto: Pexels)

Raste broj slučajeva među mlađim osobama

Podaci pokazuju da je u posljednjih 30-ak godina, došlo do velikog povećanja oboljenja od raka debelog crijeva među mlađim odraslim osobama. Naime, dijagnoza ove bolesti među osobama u dvadesetim i tridesetim godinama je izazvala alarm kod zdravstvenih djelatnika. Nadalje, u 2019. godini je dijagnosticirano 20 % novih slučajeva raka debelog crijeva kod osoba mlađih od 55 godina, što predstavlja priličan porast u odnosu na 11% iz 1995. godine.

Međutim, svojim životnim stilom i prehranom možemo smanjiti rizike za obolijevanje od ove bolesti. Naime, kako ističu pojedini stručnjaci, poput Joea Masona, gastroenterologa sa Sveučilišta Tufts, kolorektalni rak je posebno osjetljiv na prehrambene čimbenike. Tako je pretilost jedan od vodećih uzroka, s obzirom na to da je višak tjelesne masnoće povezan s većim rizikom od raka debelog crijeva.

Zato stručnjaci pozivaju ljude da obrate pozornost na upozoravajuće znakove raka debelog crijeva. Jedan od simptoma mogu biti vidljive promjene u stolici. Naime, zdrava bi stolica trebala biti dugačka i u obliku kobasice, izbačena u jednom velikom komadu ili nekoliko manjih.


Bolnica (Foto: Pixabay)

Različite promjene

Nadalje, kako objašnjava doktor Jeffrey Dueker, gastroenterolog, svaka primjetna promjena u navikama pražnjena crijeva, kao što su učestalost odlaska na WC ili promjena u obliku stolice može predstavljati potencijalnu “crvenu zastavicu”, ali naglašava i da to nije uvijek znak raka debelog crijeva. Drugi uobičajeni simptomi ove bolesti su krv u stolice i bolovi u trbuhu i neobjašnjivi gubitak težine. Iako ovi simptomi ne znače uvijek rak, ove simptome upozorenja ne treba ignorirati.

Kao mjeru prevencije raka debelog crijeva stručnajci preporučuju kolonoskopiju, čiji pregledi obično započinju s 45 godina. Ipak, onima sa simptomima ili obiteljskom poviješću raka debelog crijeva, se preporučaju pregledi i ranije.

“Važno je rano otkriti rak probirom ili prepoznavanjem nekih od ovih simptomašto omogućava dijagnosticiranje raka u ranijoj fazi, a onda se lakše i uspješnije liječi. Još uvijek izliječimo većinu pacijenata s ovim rakom svake godine”, zaključuje Cecchini.

Preko dana osjećate umor, iscrpljenost i pospanost: Možda patite od ovog čestog poremećaja


Komentari