Doktor upozorio: ‘Ovo je znak da ste među ljudima koji zbog zdravlja ne bi smjeli piti kavu’

Kava za van (Foto: Pixabay)

Kava predstavlja omiljeni jutarnji ritual brojnim Hrvatima, i mnogi od nas ne bi mogli zamisliti početak dana bez prethodne konzumacije omiljenog kofeinskog napitka. Međutim, iskreno govoreći, Hrvatima kava predstavlja i više od rituala.

To je dio naše tradicije u kojemu se uživa svaki dan, bilo kad smo u društvu i družimo se, bilo da uživamo u samoći, miru i šalici vrućeg napitka.

Osim što u njoj mnogi rado ‘guštaju’, kava može imati i pozitivan utjecaj na zdravlje. Tako su neke studije pokazale da kava može smanjiti rizik od dijabetesa ili hipertenzije, odnosno povišenog krvnog tlaka.

@acupuncturefit Ever considered what your morning cup of coffee does from a Traditional Chinese Medicine perspective? Join Dr. Anis as he explores the intriguing effects of coffee on your body according to TCM. Learn why coffee might be beneficial for some body types and potentially harmful for others, depending on your individual balance of yin and yang. Discover the thermal nature of coffee and how it interacts with the energy channels in your body #oralhealth #didyouknow #healthtips #dranis #coffee ♬ Smalltown Boy – Bronski Beat

‘Ako primjetite ove dvije stvari, izbjegavajte je’

Međutim, postoji određen broj stručnjaka koji tvrde da kava nije dobra za sve, a neki bi je se čak trebali i trajno odreći, piše Krstarica. Tako je nedavno doktor Anis Khalaf, poznati amerčki akupunturist, podijellio video na svojim društvenim mrežama u kojem objašnjava kako možete prepoznati je li kava loša za vas i vaše zdravlje.

“Trebate li piti kavu? Želite li saznati odgovor na to, jednostavno isplazite jezik. Možete otići do ogledala i uraditi mali test kako biste saznali odgovor”, ističe Khalaf u snimci.


Ako primjetite da vam je jezik žućkast i imate pukotine na njegovoj površini, doktor Khalaf tvrdi da je možda u vašem tijelu prisutna “neravnoteža” i da bi kofeinski napitak to mogao dodatno pogoršati. “Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, ovi simptomi predstavljaju nedostatak (slabost) jina, odnosno problem s vrućinom i vlagom. U osnovi, to znači da ‘patite’ od nedostatka tekućine i ‘hladnoće’, odnosno vaš je organizam u pretjeranoj mjeri izložen vrućini”, objašnjava doktor Khalaf.

Budući liječnik ima važnu poruku: Objasnio važnost ‘hitnjaka’ za njegovu struku


Komentari