Djevojka pati od kroničnog sindroma: Običan poljubac joj može ugroziti život

Trasa linije broj 8. (Foto: Screenshot)

Caroline Cray Quinn pati od rijetkog kroničnog stanja zbog kojeg muškarci s kojima izlazi, a koji je pri tom žele poljubiti, moraju slijediti stroga pravila jer bi se ljubljenje za ovu mladu djevojku moglo pokazati kobnim. U njezinom slučaju, doslovno govorimo o – poljupcu smrti.

Naime, ova mlada djevojka iz Bostona pati od teških alergija na hranu, kao i od kroničnog stanja poznatog kao sindrom aktivacije mastocita (MCAS). Inače, MCAS je imunološka bolest koja uzrokuje da stanice u tijelu netočno identificiraju hranu kao ozbiljne alergene. To se odnosi na svu hranu, izuzev dviju namirnica – zobi i hipoalergene formule za bebe.

Ovaj poremećaj uzrokuje intenzivne epizode oticanja, otežano disanje, osip, proljev, povraćanje i druge simptome. U teškim slučajevima može dovesti do po život opasne anafilaksije, navodi Cleveland Clinic.

@carolinecray Replying to @Alexandra Daly #lovelife ♬ original sound – CarolineCray

Evo što dečki ne smiju raditi

Zato momci koji žele poljubiti Caroline moraju biti veoma oprezni i slijediti tri stroga pravila. “Pravilo broj 1 je da ne smiju jesti niti jedan od mojih šest glavnih anafilaktičkih alergena (kikiriki, orašasti plodovi, sezam, kivi, senf ili plodovi mora) unutar 24 sata, prije samog poljupca”, otkriva Caroline u TikTok videu.

“Drugo pravilo je da ne smiju ništa jesti tri sata prije nego me poljube, a pravilo broj 3 je da moraju prati zube”, opisuje djevojka. Ako Carolinin momak ne ispuni te preduvjete prije nego ju poljubi, posljedice bi mogle biti smrtonosne za ovu plavušu, piše nypost.com.


I, nažalost, nije jedina. I slavnim osobama poput pjevačica Billie Eilish i Halsey, dijagnosticiran je oblik bolesti mastocita. Inače, MCAS je najčešći, navodi Klinika za sindrom Ehlers Danlos (EDS).

Malena Bella jela je puno čipsa i pomfrita: Ono što joj se dogodilo prestravilo je roditelje

Neobična i teška bolest

Primjerice, Natasha Coates, 27-godišnja britanska gimnastičarka je također pogođena bolešću. Ona je ozbiljno alergična na “jake emocije”- napadaji smijeha, tuge ili stresa mogu izazvati smrtonosnu kemijsku reakciju. Coates, koja je poput Quinn, podijelila potresne detalje svojih zdravstvenih problema na internetu, jednom prilikom otkrila da je planirala vlastiti sprovod u dobi od 20 godina zbog ozbiljnosti svoje bolesti.

S druge strane, Quinn se usredotočila na to da živi ispunjen i sretan život, umjesto da se priprema za smrt otkako joj je 2017. dijagnosticiran MCAS.

“Razboljela sam se od MCAS-a u rujnu 2017. nakon što je jedna stvarna alergijska reakcija na unakrsnu kontaminaciju orašastim plodovima prerasla u niz anafilaktičkih epizoda na hranu na koju nisam bila alergična”, rekla je Caroline koja je po zanimanju zdravstveni radnik.

@carolinecray Replying to @hrankanatascha ♬ original sound – CarolineCray

‘Ljubljenje je mali proračunati rizik’

“Ovo stanje predstavlja mnogo neugodnih i po život opasnih simptoma poput otežanog disanja, oticanja/svrbeža u grlu i ustima, gubitka svijesti, niskog krvnog tlaka i osipa. Kako bih izbjegla pogoršanje bolesti i simptome MCAS-a, izbjegavam okidače poput hrane, životinjskog krzna/dlake, plijesni, prašine, topline i određenih mirisa”, kaže djevojka koja dodaje, kak okada je u pitanju ljubljenje, ipak na neki način spremna riskirati.

“Ljubljenje definitivno predstavlja rizik. To donosi potencijalnu nestabilnost u moj život. Ali tako je i u mom svakodnevnom životu”, kaže ova djevojka i dodaje da je dosada pretrpjela samo manje alergijske reakcije nakon ljubljenja.

“Usta, jezik i usne su me svrbili” kaže Caroline i dodaje kako bi ponekad osjetila i vrtoglavicu. Kako bi potisnula reakcije, odmah opere zube i uzme propisani joj lijek. “Mogla bih u potpunosti izbjeći poljupce i jednostavno živjeti u ‘balonu’ kada su veze u pitanju. Ali odlučujem preuzimati male proračunate rizike kako bih mogla živjeti punim i sretnim životom”, zaključuje Caroline.


Komentari