Djevojka (16) napipala kvržicu na dojci: Liječnici otkrili da je riječ o nečem strašnijem od raka dojke

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Addison Rowan je u dobi od 11 godina napipala kvržicu na dojci koju su tada njezini liječnici  otpisali kao znak puberteta. Masa veličine graška je u idućih pet godina narasla do veličine ping-pong loptice. Tad su Addison poslali na pretrage.

Usprkos svemu, liječnici su bili uvjereni da nema razloga ‘za brigu’ jer su izgledi da je riječ o raku dojke bili veoma maleni,  zbog njezine mladosti kao i činjenice da u obitelji nije bilo slučajeva ove bolesti.

I doista se ispostavilo da nije riječ o raku dojke, već nešto mnogo gore. Naime, tada 16-godišnjoj djevojci je dijagnosticiran alveolarni sarkom mekog dijela u rujnu 2021. godine. Inače, riječ je o iznimno rijetkom kancerogenom tumoru koji nastaje u mekom tkivu koje se formira između masti, mišića i živaca. Ukoliko se ne otkrije u ranoj fazi, rezultira smrću četiri od desetero djece.

Riječ je o vrlo kancerogenom i rijetkom tumoru, ilustracija (Foto: Pixabay)

‘Pronašla sam roditelje u suzama’

Bolest koaj godišnje pogodi tek oko 80 Amerikanaca, te obično počinje od ruku i nogu. Liječnici smatraju da je mlada Addison tek drugi prijavljeni slučaj gdje se alveolarni sarkom mekog dijela formirao u dojci, dok je prethodni slučaj zabilježen kod jedne starije žene.

Dijagnoza je šokirala cijelu obitelj. Naime, danas 19-godišnja Addison se jednog dana, prije tri godine, vratila kući i pronašla roditelje u suzama. Tad su joj priopćili lošu vijest. “Odmah sam počela šiziti. Samo sam se ukočila i nisam progovorila nekih 20 minuta. Bila sam tako šokirana”, prisjeća se mlada djevojka.

Addison su odmah zakazali operaciju, a istog je tjedna sa svojim timom sudjelovala na odbojkaškoj utakmici. “Bila je to vjerojatno najbolja odbojkaška utakmica koju sam igrala u cijelom životu. Samo sam pokušala dati sve od sebe jer doslovno nisam znala hoću li ikada više moći igrati. Cijeli moj tim se okupio oko mene i meni su posvetili utakmicu”, kaže Addion, a njezin je tim pobijedio, piše Daily Mail.


Dva puta uhićen zbog vožnje u pijanom stanju, a nije pio: Uslijedila je bizarna dijagnoza

Teška operacija

Samo tri dana kasnije, uslijedila je šestosatna operacija, a liječnici su otkrili da se rak proširio na okolno tkivo dojke i oko rebara.

Kirurzi su uzeli tkivo s kože na njezinim leđima kako bi joj rekonstruirali dojku. “Kad sam se probudila, jako me je boljelo. Nisam ni znala da može postojati tako intenzivna bol. Bila sam jako uplašena jer nikad ranije nisam iskusila tako snažne bolove. Stalno sam ispitivala roditelje hoću li umrijeti?”, prisjeća se najtežih trenutaka Addison.

Liječnici su kod djevojke u potpunosti uspjeli ukloniti rak, a ovog mjeseca studentica druge godine koledža, slavi treću godišnjicu otkako je izliječena od raka. “Naučila sam da sam definitivno jača nego što sam mislila. Izvukla sam najjaču verziju sebe. To je ono što mi je pomoglo da nadmašim izglede”, kaže. Danas može igrati i klupsku odbojku na svom sveučilištu otkako joj se tijelo počelo ‘vraćati u normalu’. “Iskreno, osjećam se jačom nego što sam bila prije”, kazala je.

Addison je imala šestosatnu operaciju, ilustracija (Foto: Pixababy)

Rijedak tumor

Inače, sarkomi mekog tkiva čine samo jedan od 100 karcinoma u SAD-u, a slučajevi alveolarnog sarkoma mekog dijela čine tek jedan od 500 takvih slučajeva. Ako se rak nije proširio, stopa preživljavanja nakon pet godina iznosi nešto više od 90 posto. Čak i u slučajevima kada se bolest proširila, djeca imaju 60 posto šanse za preživljavanje.

Danas se Addison nada da će studirati onkologiju ili patologiju kako bi “naučila više i tako mogla pomoći ljudima”. “Bez obzira koliki su izgledi, koliko je rijetko stanje koje imate, na kraju dana vi kontrolirate svoju priču i svoju budućnost. Kada imate osjećaj da se sve okrenulo protiv vas, nemojte dopustiti da vas to porazi i definira. Možete se boriti i promijeniti svoju budućnost”, zaključuje Addison.


Komentari