Dijatetičarka za rak otkriva: ‘Ovih devet namirnica zaobilazim u širokom luku’

Doktorica, ilustracija (Foto: Pixabay)

Nichole Andrews, dijetetičarka i nutricionistica specijalizirana za onkologiju, je otkrila devet namirnica i pića koje izbjegava pod svaku cijenu, a također savjetuje i drugim ljudima da slijede taj primjer za dobrobit svog zdravlja.

Nichole je na svojim društvenim mrežama objavila video u kojem je detaljno opisala stavke na svom popisu, a riječ je o uobičajenoj hrani koju mnogi svakodnevno konzumiraju. Nadalje je objasnila važnost prehrane tijekom tretmana. “Prehrana može imati velik utjecaj oboljelima da postignu bolje rezultate liječenja i smanje rizik od recidiva”, kaže Nichole.

“Nažalost, postoji toliko dezinformacija da ljudi ne mogu dobro jesti, a ja sam jako sretna što mogu razjasniti tu ‘zabludu’ i pomoći ljudima da jedu ono što će im koristiti”, dodaje ova 38-godišnjakinja.

@oncology.nutrition.rd Say goodbye to confusion and uncertainty. Join my 1:1 coaching program today, regain control over your diet, and get back to living your life to the fullest! 🌟🌟LINK IN BIO TO APPLY for 1:1 support TODAY!🌟🌟 #breastcancerjourney #lungcancerawareness #bravetheshave #lymphomaawareness  #livercancer #kidneycancer #prostatecancerawareness #radiationtherapy #hormonetherapy #sarcomaawareness #cancerresearchUK  #pancreaticcancer #lymphoma #ovariancancer #prostatecancer  #cancerfree#cancerwarrior#cancerfighter #oncology #breastcancersurvivor #cancerresearch #chemotherapy #chemo #cancerpatient#cancerawarenessmonth #oncologynurses#cancercure#cancernation #breastcancercare #cancermotivation ♬ original sound – Nichole | Oncology Dietitian

‘Svaka konzumacija toga povećat će rizik od raka’

U videu kaže da ne konzumira nijednu namirnicu s popisa jer one “ne pomažu načinu života koji bi doprinijeo u prevenciji raka” te objašnjava zašto. Prvi na ‘crnoj listi’ je alkohol. “Ne konzumiram alkohol. Sve vrste alkohola, uključujući i crno vino, povećat će rizik od šest različitih vrsta raka. To je etanol u alkoholu. Zaista svaka konzumacija alkohola – bilo koja – odmah počinje povećavati rizik od raka”, kaže Nichol.

Druga stavka na popisu bili su feferoni i mesne prerađevine. “Prerađeno meso povećava rizik od raka debelog crijeva pri bilo kojoj konzumaciji. Svaka konzumacija toga povećat će rizik od raka”, tvrdi dijatetičarka. Pod brojem tri se nalazi još jedan uobičajeni sumnjivac – prazne kalorije iz pića. “Ne naručujem slatka pića kad idem van jesti”, kaže Nichole, koja radi na ovom području već 15 godina i poznata je pod nadimkom “Dijatetičarka za rak”.


“Održavanje masnog tkiva u tijelu znači i ravnotežu zdrave razine kalorija. Ne želim da moje kalorije dolaze iz gaziranih pića. Odete vani na obrok i popijete veliki sok, a to će imati tonu dodatnih kalorija”, kaže dijatetičarka i dodaje. “Kad izađem jesti, popit ću vodu ili nezaslađeni ledeni čaj, ili pak možete uzeti dijetalni sok”, kaže ona.

Podmukli rak liječnica naziva ‘tihim ubojicom’: Nemojte zanemariti ovih sedam znakova

Izbjegava šećer i radije bira umjetna sladila

Višak tjelesnog masnog tkiva može povećati rizik od 13 različitih vrsta raka, smatra ova stručnjakinja. Zatim, kaže da izbjegava hrenovke, te će umjesto toga upotrijebiti sirovo meso, odnosno kobasice, piše The Mirror.

Nadalje, Nichole ne dodaje šećer namirnicama, već umjesto toga, odabire umjetna sladila, za koje ona tvrdi da ne povećavaju rizik od raka. Nastavljajući objašnjavati svoj popis, pod brojem sedam podrazumijeva izbjegavanje previše crvenog mesa. “Crveno meso neće povećati rizik od raka pri konzumaciji, kao alkohol i prerađeno meso, ali će povećati rizik od raka debelog crijeva nakon količine od 510 grama tjedno.

“Obično jedem jednu porciju crvenog mesa tjedno ili ga jednostavno uopće i ne jedem. Dakle, moji se obroci uglavnom sastoje od piletine, puretine, ribe, plodova mora ili različitih vrsta biljnih proteina poput soje”, kaže.

Pripremanje ručka, ilustracija (Foto: Freepik)

‘Kava ne povećava rizik od raka’

Paziti na narudžbu kave jednako je važno, smatra ova dijetetičarka. “Volim kavu, a kava ne povećava rizik od raka, to je siguran izbor. Ljeti volim hladnu ili miješanu kavu, ali one mogu tako brzo postati kalorične.

“Ono što ja radim jest da uzmem malu šalicu i naručim je  tako da bude upola manje slatka nego što bi je inače zasladili. To samo smanjuje kalorije jer ta pića mogu lako doći do 800 kalorija”, kaže.

Za broj osam, Nichole kaže da se nikada ne odlučuje za ‘bijela zrna’. “Ja sam djevojka od cjelovitih žitarica. Integralne žitarice pomoći će vam u smanjenju rizika od raka debelog crijeva i dojke, a također će vam dati više vlakana i više hranjivih tvari jer se manje obrađuju. Više vlakana pomoći će vam u smanjenju rizika od raka i boljoj probavi. Radim smeđu rižu, tjesteninu od cjelovitog zrna, crni kruh, tortilje od cjelovitog zrna – uvijek biram cjelovito zrno”, objašnjava.

Malena Bella jela je puno čipsa i pomfrita: Ono što joj se dogodilo prestravilo je roditelje

‘Mliječni proizvodi smanjuju rizik od raka debelog crijeva’

Na kraju, Nichole kaže da ne konzumira biljno mlijeko. “Uvijek biram kravlje mlijeko, uvijek biram mliječne proizvode – mliječni proizvodi su tako bogati hranjivim tvarima. Zamjene su odlične ako ste alergični na mlijeko”, kaže dijatetičarka pa nadalje objašnjava.

“Ali ne jedem biljna mlijeka jer imaju malo proteina. Sve su to sigurni izbori i ako vam se sviđaju, želim da nastavite uživati ​​u njima, ali ne biram ih zbog niskog sadržaja proteina. Zbog nevjerojatnog kalcija u njemu, kravlje mlijeko također smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Svaka konzumacija mliječnih proizvoda, osobito nemasnih mliječnih proizvoda, smanjit će rizik od raka debelog crijeva”, kaže Nichole.


Komentari