Devet bolesti koje je teško primijetiti: Tijelo se okreće protiv sebe, a doktori ih teško prepoznaju

Bolnica, ilustracija (Foto: Sandra Simunovic / CROPIX)

Zdravlje je najveće životno bogatsvo koje svatko od nas ima, a opet, često ga uzimamo zdravo za gotovo sve dok ga ne izgubimo. Posebno je teško i izazovno kada imamo bolove i simptome koje nitko ne može objasniti. U nekim situacijama čak ni sam liječnik ne zna otkud krenuti te nam ne uspijeva uspostaviti dijagnozu. To se često događa upravo kod autoimunih bolesti.

Autoimune bolesti neke su od najtežih bolesti za primijetiti i pravilno dijagnosticirati, s obzirom na to da je svačiji imunitet drugačiji te je svačije tijelo posebno pa tako i manifestacije autoimunih bolesti mogu biti vrlo raznolike.

Autoimune bolesti su kronične bolesti, odnosno, javljaju se sporo, a uzroka može biti mnogo, dok je dijagnozu teško postaviti. Tretman, odnosno lijek ne postoji u jednoj piluli ili kremi, već se uglavnom koristi neka kombinacija lijekova, promjena životnog stila i holističkih dodataka.

Bolnica (Foto: Pixabay)

Simptomi su često vrlo raznoliki

Kod autoimunih bolesti imunološki sustav napada greškom tijelo u kojem se nalazi. Funkcija imunološkog sustava je izuzetno bitna jer nas štiti od bakterija, parazita, virusa i kancerogenih mutacija. Nažalost, postoje i situacije u kojima se imunološki sutav može okrenuti protiv nas samih, a ne postoji jasan razlog zašto se to događa. Iz tog su razloga, autoimune bolesti danas jako često tema mnogih istraživanja, piše mzss.

Tako postoji preko sto poznatih autoimunih bolesti koje su uglavnom popraćene određenim mutacijama i promjenama u stanjima antitijela.

Ovisno o tome na koji se način naš imunitet okrene protiv nas, razvijamo autoimune bolesti koje napadaju specifična tkiva ili organe. Iz tog razloga, broj i karakter simptoma koje osjećamo može biti vrlo šaren i raznolik zbog čega je teško uspostaviti dijagnozu.


Mjerenje glukoze u krvi, ilustacija (Foto: Jakov Prkic / CROPIX)

Devet najpoznatijih autoimunih bolesti

Postoji puno faktora koji mogu utjecati na nastanak autoimune bolesti i genetska slika svakako ima veliku ulogu. Međutim, osobni životni stil također može imati određen utjecaj. Tako stres pretilost, razne infekcije, izlaganje toksinima, već postojeća kronična stanja, i konzumacija duhana također povisuju rizik od razvijanja autoimune bolesti.

Devet je najpoznatijih autoimunih bolesti, a jedna od njih je i dijabetes tipa 1, bolest s kojom se osoba rađa. U razvoju ove autoimune bolesti postoje neki faktori, a najveću ulogu svakako igra genetika. Dijabetes tipa 1 se kod djece primjećuje vrlo rano u životu te je općenito vrlo prepoznatljiva, što inače nije klasično za autoimune bolest.

Problemi sa šećerom se vrlo lako primjete, a neki od najčešćih simptoma ove bolesti su žeđ, učestalo mokrenje, mokrenje u krevet, povećana glad, gubitak kilograma bez očitih razloga i umor.

Doktor (Foto: Pexels)

Reumatoidni artritis zahvaća zglobove

Kako se ova bolest lako dijagnosticira, tako se uglavnom i lako liječi tako što se šećer u krvi tretira pravilnim doziranjem inzulina te promjenom životnog stila. Može doći i do određenih komplikacija kod diijbetesa tipa 1 koji ukljućuju oštećenja živaca, bubrega i očiju, ali i one koje se mogu javiti u trudnoći. Ipak, javlja se isključivo kod osoba koje ne reguliraju svoj šećer u krvi.

Reumatoidni artritis je kronična autoimuna bolest koja zahvaća zglobove tako što se membrana koja obavija zglobove kontinuirano zadebljava zbog upala i njene tvari razaraju hrskavicu. Ovakvo stanje neporavljivo utječe na zahvaćene zglobove, a i kod ove autoimune bolesti se pretpostavlja da najveću ulogu ima genetika.

Simptomi reumatoidnog artritisa su umor, malaksalost, gubitak tjelesne težine i karakteristična bol u zglobovima koja traje i ne je može se riješiti. Najčešće artritis jače napada male zglobove kao što su šake i stopala, ali može se dogoditi da zahvati i koljena, ramena, laktove i gležnjeve. U liječenju se koriste steroidni i nesteroidni antireumatici, imunosupresivi te fizikalna terapija koja također ima pozitivan utjecaj na bolesnike.

Zdrava prehrana (Foto: Pixabay)

Multipla skleroza i lupus

Autoimuna bolest kod koje upala zahvaća živčani sustav te utječe na mali i veliki mozak, moždano deblo te kralježničku moždinu je multipla skleroza. Samo neki od simptoma ove kronične bolesti su bolovi, poremećaji kretanja, oslabljeni osjeti, poremećaji ravnoteže, problemi s kontroliranjem sfinktera i tikovi samo su neki od simptoma multiple skleroze.

Bolest se javlja u epizodama, što znači da je u nekom trenutku puno intenzivnija, a nekad čak i pomalo miruje. Međutim, intenzivne epizode uzrokuju takva oštećenja koja se ponekad i ne mogu potpuno oporaviti. U nekim su slučajevima potrebna duža vremenska razdoblja, i po nekoliko mjeseci, da se povrati neka funkcija. Da bi regulirali kvalitetu života, bolesnicima mogu pripomoći kortikosteroidi, lijekovi protiv bolova i različiti dodaci kao što je kanabis.

Još jedna poznata autoimuna bolest je sistemski eritemski lupus. Ono što se kod ove bolesti događa je da imunološki sustav napada stanične jezgre, a bolest može zahvatiti kožu, specifične organe kao i zglobove te membrane.

Tea opisala svoju mučnu bitku s bolesti za koju nema lijeka: ‘Počelo je s boli u nogama’

Teško ju je dijagnosticirati

Poznato je da osobe koje boluju od lupusa imaju širok spektar autoantitijela, specifično onih što napadaju komponente citoplazme, a citoplazma se nalazi u svakoj stanici.

Za liječečenje bolesti se koriste antimalarici, antireumatici, kortikosteroidi, monoklonska protutijelima i slični lijekovi. Bolesnicima se preporučuje izbjegavanje masne hrane, umjerena fizička aktivnost i izbjegavanje Sunca.

Razne promjene na koži kao što su čvorići ili hiperpigmentacije može biti jedan od simptoma. S druge strane, fotosenzitivnost i konjunktivitis koji se ponavlja te prolazna sljepoća su pokazatelji da je lupus napao oči. Nadalje, slaba i krhka kosa, visok krvni tlak, povećana jetre i čest pritisak u predjelu prsnog koša još su neki simptomi koji se mogu javiti. Kada lupus napadne i živčani sustav, moguće su halucinacije, delirij i glavobolje te hiperventilacija. Inače, simptomi koje ova bolest može uzrokovati su doista raznoliki pa je lupus jedna od bolesti koje je najteže dijagnosticirati.

@zagrebinfo A koje su vaše metode za unaprijeđenje mentalnog zdravlja? 😊 #zagrebinfo #anketa #voxpopuli #mentalnozdravlje ♬ original sound – zagreb.info

Bolesti koje utječu na probavni sustav i bubrege

Autoimuna bolest koja utječe na probavni sustav je sindrom iritabilnog kolona. Simptomi bolesti su grčevi, nadutost, zatvor i/ili proljev, osjetljivost na određenu hranu te refluks. Kako su ovo česti simptomi drugih akutnih bolesti, često se ova bolest dijagnosticira tek nakon što osoba primjeti da se radi o dugoročnom problemima.

Ne postoji lijek već bolesnik treba promijeniti životni stil i prilagoditi prehranu, a jako je važna konzumacija zdrave hrane te smanjiti stres koji utječe na probavu. Što se tiče same prirode bolesti, problemi su nekad izraženiji i smetaju više, a nekad manje.

Autoimuna progresivna bolest koja napada bubrege i povezane organe, najčešće nadbubrežne žlijezde, je Addisonova bolest. Neki od simptoma bolesti su nizak krvni tlak, pjege po raznim dijelovima tijela koji možda ni nisu izloženi suncu te plavkasta nijansa na sluznicama. Drugi simptomi uključuju mršavljenje, dehidraciju, ali i vrtoglavicu. Ponekad se bolest primjećuje tek kad simptomi postanu intenzivni, a većina se bolesnika zabrine tek kad im se dogodi adrenalna kriza, odnosno intenzivni bolovi u trbuhu, leđima ili nogama.

Damir 40 godina živi s rijetkom i teškom bolesti: ‘Krene s jakim bolovima i temperaturom’

Gravesova bolest

Addisonova bolest se liječi lijekovima koji utječu na kortizol, a jako je važno i pravilno unositi tekućinu te liječiti potencijalne komplikacije.

Autoimuna bolest kod koje štitnjača radi previše (hiperfunkcionalna) je Gravesova bolest. Simptomi su vrućina, nemir, prekomjerno znojenje, osjećaj iritabilnosti i nervoze te mršavljenje bez nekog vidljivog logičnog razloga. Nadalje tu su još i ubrzano kucanje srca te problemi s ispadanjem kose. Ponekad može doći i do izbočenosti očiju, to jest egzoftalmusa, te osoba izgleda kao da konstantno zuri u sve oko sebe, a pri tom ima otežano kretanje očnih jabučica.

Kod problema sa štitnjačom se primjenu kortikosteroidi, dok se simptomi s očima liječe kapima za oči i promjenama navika (uglavnom pozicija spavanja i izlaganje ekranima).

@zagrebinfo Koja je vaša tajna rješavanja stresa? #zagrebinfo #zagreb #posao #stres #stress #job #relax #anketa ♬ original sound – zagreb.info

Hashimotova bolest i celijakija

Hashimotova bolest je autoimina bolest koja također zahvaća štitnjaču prilikom koje imunološki sustav ubija stanice koje stvaraju hormone štitnjače. Zato u orgamizmu ima premalo hormona i prisutna je hipotireoza.

Simptomi Hashimotove bolesti su umor, suha koža, zatvor, slabost u mišićima, bol u zglobovima, depresija, problemi s pamćenjem, natečenost u licu, gubitak kose i slabi nokti. Komplikacije su uglavnom povezani i s drugim hormonalnim sustavima, pogotovo reproduktivnim. Kod liječenja se najčešće koriste zamjenski hormoni, a ponekad i kortikosteroidi.

Zadnja na popisu autoimunih bolesti je celijakija kod koje sluznica tankog crijev ne može probavljati gluten koji unosimo, a javlja se kod ljudi s genetskom predispozicijom.

Zagrepčanki otkrili tešku bolest, ima ju samo 20 ljudi: ‘U nosu mi se pojavila lagana bol’

Život bez glutena

Simptomi celijakije uključuju gubitak apetita, bolove, nadutost, neprobavljene stolice, mršavljenje bez vidljivog razloga te povraćanje. Nadalje, čest je simptom anemija, a u nekim slučajevima, bolest može uzrokovati i poremećaje u rastu i razvoju zbog toga što je tanko crijevo mjesto gdje se apsorbiraju mnoge bitne hranjive tvari, a u celijakiji je to u ovom slučaju onemogućeno.

Bolest se lako može dijagnosticirati jer svi koji imaju celijakiju nose specifični humani leukocitni antigen DQ2 ili DQ8, a bolesnici ne unose gluten i prehranu reguliraju na temelju onih namirnica koje mogu kvaliteno probaviti.


Komentari