Damir 40 godina živi s rijetkom i teškom bolesti: ‘Krene s jakim bolovima i temperaturom’

Operacija, ilustracija (Marko Todorov / CROPIX)

U današnje doba mnogi od nas žive užurbanim tempom te smatraju da nemaju vremena za brigu o svom zdravlju. Sjedilački način života koji su mnogi prisvojili te loša prehrana koja je često viđena kao jednostavnija opcija svakako ne idu u korist našem zdravlju.

Iz tih razloga važno je upoznati se s bolestima koje mogu zahvatiti naše tijelo te simptomima koje one uzrokuju. Pravovremeno prepoznavanje simptoma omogućit će nam da se na vrijeme obratimo liječniku, a što je brže bolest otkrivena i prepoznata, to brže može početi liječenje.

Dok neke bolesti nastaju zbog vanjskih faktora, načina života i prehrane, druge su više rezultat genetike, a za mnoge bolesti još ne postoji konsenzus zbog čega točno nastaje. Do danas nije točno jasno zašto nastaju upalne bolesti crijeva, o kojima danas pišemo, ali se smatra da je ključan poremećen imunološki odgovor, poremećena crijevna barijera, neravnoteža mikroorganizama u crijevu i okolišni čimbenici u osoba koje imaju genetsku podlogu za razvoj tih bolesti.

Damir godinama živi s Crohnovom bolesti

Najčešće upalne bolesti crijeva su Crohnova bolest i ulcerozni kolitis. Ulcerozni kolitis je upalna bolest koja zahvaća sluznicu i podsluznicu debelog crijeva. Obično počinje u rektumu i može se širiti duž cijelog debelog crijeva. Simptomi variraju po intenzitetu i bolest se može klasificirati kao blaga, srednje teška ili teška. U nekim slučajevima upala može biti toliko ozbiljna (fulminantni oblik) da je potrebna radikalna kirurška intervencija, odnosno uklanjanje cijelog debelog crijeva (proktokolektomija).

Za razliku od ulceroznog kolitisa, Crohnova bolest može zahvatiti bilo koji dio probavnog sustava, od usne šupljine do analnog kanala. Najčešće se pojavljuje u završnom dijelu tankog crijeva. Upala u Crohnovoj bolesti zahvaća sve slojeve crijevne stijenke.


Kako bismo doznali više o Crohnovoj bolesti obratili smo se Hrvatskom udruženju za Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis. Tajnik udruženja Damir Kohn, koji i sam 40 godina živi s Crohnovom bolesti opisao nam je kako izgleda život s tom bolesti, ali je odmah vedro naglasio da ga bolest ne ograničava u životu te da je jako zadovoljan i da Hrvatska pacijentima koji boluju od upalnih bolesti crijeva omogućava sve potrebe.

Operacija (Unsplash)

‘Mislio sam da će to za mene biti puno veći gubitak’

Podijelio je da mu je Crohnova bolest otkrivena kad mu je bilo 11 godina. Pitali smo ga koji su prvi simptomi koje je primijetio. “Bolovi definivno. Jaki bolovi i klasična temperatura. Više odlazaka na WC i mekana stolica, pogotovo u ljeto kad mi je dijagnosticirana bolest. Liječnici inače kažu da se često pojavljuje zimi, iako ljeti pijemo više vode”, ispričao je.

Rekao je da je glavna razlika u životu to što oboljeli od ove bolesti moraju više paziti na prehranu te da moraju piti znatno više tekućine. Rekao je da se u mladosti pribojavao kako će mu život izgledati nakon operacije. “Mislio sam da će kad dođe do operacije, a za ovu bolest ih mogu biti i dvije, pet tri, to za mene biti puno veći gubitak”, prisjeća se.

Naime, Damiru su na operaciji uklonili praktički čitavo debelo crijevo, čija je funkcija zamijenjena kolostomom. Rekao je da je u početku smatrao da će mu to narušiti kvalitetu života, no onda je rekao da mu ga je u stvari znatno poboljšalo. “Kvaliteta života mi se povećala 300 posto”, vedro je zaključio.

Pije puno više vode od prosječne osobe

Naglasio je i da mora piti puno više vode od prosječne osobe te da je dobra stvar što su u Hrvatskoj dostupna sredstva koja omogućuju bolju apsorpciju vode, zbog koje se izbacivanje vode iz organizma ipak smanjuje.

Rekao je da takve pripravke uzima za ljetnih vrućina i da je odlično što su u Hrvatskoj dostupni u ljekarnama. Rekao je i da mu izrazito godi osvježavajuća hrana poput lubenice.

Sve u svemu rekao je da ga bolest ne ograničava u svakodnevnom životu i svojim vedrim stavom i pozitivnim pristupom pokazao da je život borba koju se isplati voditi.

Zagrepčanki otkrili tešku bolest, ima ju samo 20 ljudi: ‘U nosu mi se pojavila lagana bol’


Komentari