Četiri skrivena znaka koja ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme: Može doći i do fatalne bolesti

Doktori, ilustracija (Foto: Ante Cizmic / CROPIX )

Krvni ugrušci u nekim slučajevima mogu biti smrtonosni i važno je pravovremeno uočiti znakove upozorenja. Doktor otkriva koji su ključni znakovi upozorenja na krvne ugruške na koje treba obratiti pozornost.

Primjerice, nakon napornog vježbanja osobu mogu boljeti noge. Međutim, u situacijama kada noge počnu boljeti bez nekog objašnjivog razloga, onda to može ukazivati i na neke ozbiljnije temeljne zdravstvene probleme, poput bolesti vena ili krvnih ugrušaka.

Bolest vena je uobičajeno stanje koje se događa kada vene i zalisci u venama nogu ne funkcioniraju ispravno, što dovodi do proširenih vena. Krvni ugrušci mogu se stvoriti u venama koje ne rade pravilno zbog promjena u protoku krvi te rastezanje zidova vena.

Liječnik (Ilustracija. Freepik)

Krvnu ugrušci u venama ili arterijama

Profesor Mark Whiteley, kirurg i osnivač klinike Whiteley, rekao je da postoje ključni znakovi upozorenja na krvne ugruške na koje treba obratiti pažnju. “Takav ugrušak u venskoj krvi može blokirati vene u nozi (površinska venska tromboza – SVT, ili duboka venska tromboza – DVT) ili može ‘odletjeti’ uzrokujući potencijalno fatalnu plućnu emboliju (ugrušak u plućima)”, objašnjava profesor Whiteley.

Simptomi krvnih ugrušaka mogu varirati ovisno o mjestu na kojem se nalaze u tijelu, začepljuju li krvnu žilu u potpunosti ili samo djelomično te jesu li puknuli i doveli do embolije, prenosi The Mirror.

Govoreći o arterijskim krvnim ugrušcima, profesor Whiteley ističe sljedeće. “U arterijama, krvni ugrušci su mnogo poznatiji i uzrokuju moždane udare i srčane udare. Srećom, arterijski krvni ugrušci prilično su rijetki. Međutim, u vašim venama, znakovi i simptomi mogu biti mnogo suptilniji, a bolest vena mnogo je češća”, kaže liječnik.


Neizlječiva pošast napada Hrvate, Branka je dugo patila: ‘Dogodilo se samo od sebe jedno jutro’

‘Cijela noga može biti natečena’

Duboka venska tromboza (DVT) obično se manifestira kao natečena, osjetljiva noga. “Ako je ugrušak niže u nozi, možda je zahvaćen samo list, a to se često pogrešno smatra grčem”, kaže profesor i dodaje. “Ako je ugrušak pak u bedrenim venama ili zdjelici, tada cijela noga može biti natečena i osjetljiva. Ako postoji bilo kakva sugestija duboke venske tromboze, razumno je napraviti skeniranje kako biste bili sigurni”, naglašava profesor.

Ugrušak, koji je nastao u nekom drugom dijelu tijela, može krvotokom doći u pluća i ‘zaglaviti’ se u krvnim žilama pluća.

Liječnik, ilustracija (Foto: Pixabay)

Simptomi plućne embolije

Plućna embolija obično se manifestira kao iznenadni suhi kašalj i osjećaj nedostatka zraka. “Ako je jako ozbiljno, pacijenti mogu iskašljati malo krvi i biti vrlo loše, s vrlo niskim krvnim tlakom. Međutim, mnogo je češće da pacijenti samo osjećaju nedostatak zraka i imaju uporan kašalj. Često se može javiti i oštra bol u prsima u određenim područjima prilikom udisaja”, kaže profesor i ističe da bilo kakvu sugestiju plućne embolije treba hitno ispitati.

Nadalje, površinska venska tromboza ili flebitis manifestira se kao upaljena tvrda kvržica u nozi. “Ako je vena blizu površine i dovoljno velika, može se osjetiti poput dugačke tanke kobasice, a koža može biti vrlo crvena na vrhu. Ako je u potkoljenici ili bedru, i unutar 5-7 cm od spoja s dubokom venom, postoji vjerojatnost da može otići u duboke vene i jedan posto šanse za plućnu emboliju. Od 2012. godine međunarodne smjernice navode da se svatko sa površinskom venskom trombozom treba uputiti na dupleks sonografiju i primjenu antikoagulacijskih lijekova, ako je to potrebno”, zključuje profesor Whiteley.

Majka vidjela da njezina malena djevojčica šepa: Uslijedila je teška dijagnoza


Komentari