Bolest koja se manifestira na različite načine: ‘Osjećala sam intenzivne trnce svake večeri, onda je uslijedila noćna mora’

Bolnica, ilustracija (Foto: Sandra Simunovic / CROPIX)

Postoje bolesti koje se mogu manifestirati na različite načine i nemaju neke specifične simptome pa ih je prilično teško otkriti. Potrebni su brojni i ustrajni odlasci kod doktora prije nego što se uspostavi prava i konačna dijagnoza.

Takvo je iskustvo doživjela i Carol McGachey, 56-godišnja majka dvoje djece, koja sa svojom obitelji živi u West Lothiani u Škotskoj, a koja je nedavno otkrila da se bori s opakom bolešću.

Kako je sama objasnila, Carolje svake večeri, kad bi išla u krevet, imala osjećaj kao da ju je pogodio strujni udar. Opisala je to kao trnce u nogama i rukama zbog kojih nije mogla spavati. Doktor joj je prepisao tablete protiv bolova u leđima, ali se njezino stanje nije poboljšalo.

Bolnica, ilustracija (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

Neobične bolove počela osjećati i danju

“Osjećala sam se kao me udara struja. Uvijek sam osjećala te intenzivne trnce, a kožu i ruke nisam osjećala pravilno”, kazala je ova 56-godišnjakinja.

Nakon nekog vremena, Carol je te neobične bolove počela osjećati i danju, pa ju je uhvatila panika. Ponovno je posjetila liječnika, a onda joj je, nakon gotovo godinu dana pretraga i snimanja, dijagnosticiran mijelom, neizlječivi rak krvi.

Carol je u listopadu 2022. godine započela s kemoterapijom koja je trajala šest mjeseci, a trenutno je njezina bolest u remisiji. “U početku sam se sažalijevala. Znam da je ovo neizlječiva bolest i da će se kad-tad vratiti. Svaki put kad osjetite bolove, pomislite: ‘Je li se vratilo?’ To je pomalo kao da sa, zapela u noćnoj mori”, kaže Carol za BBC Scotland News.


Bolnica, ilustracija (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

Živi u trenutku

Nadalje objašnjava kako nastoji ne razmišljati previše o tome i jednostavno nastoji živjeti u trenutku. “Ponekad se čini kao da živite od rezultata testa do rezultata testa, koje obavljam svaka tri mjeseca. Znam da će uvijek biti tu i ne blokiram to, ali pokušavam krenuti dalje i to više nije moj središnji fokus”, kaže Carol i otkriva da joj je u svemu tome njezin suprug najveća podrška.

“Zabavljam se sa svojim suprugom Michaelom i to mi stvarno pomaže da ne razmišljam o tome. On je fantastičan”, kaže ova gospođa koja trenutno pije lijekove protiv bolova u živcima.

“Još uvijek osjećam trnce u vrhovima prstiju na rukama i nogama, ali sada se ne šire dalje. Osjećam kao da imam opečene prste, i to ne prolazi. Moj savjet je da slušate svoje tijelo i budete uporni, nemojte smatrati liječničko mišljenje konačnim. Vjerujte svojim instinktima i ne sramite se stalno vraćati liječniku ako imate slične simptome”, savjetuje ova 56-godišnjakinja.

Usporeno kretanje i tremor kao simptomi: Liječnici upozoravaju na ovo stanje i najavljuju veliki korak naprijed

Potrebno vrijeme prije nego se bolest detektira

Mijelom je treća najčešća vrsta raka krvi. Usprkos tome, često se propušta, odnosno potrebno je nešto duže vremena prije nego se otkrije.

“Simptomi poput bolova u leđima, lomljivih kostiju, umora i ponavljajućih infekcija su nejasni i često se pripisuju starenju ili manje ozbiljnim stanjima. Trećina pacijenata posjeti svog liječnika najmanje tri puta prije nego što im se postavi dijagnoza”, objašnjava doktorica Sophie Kastel i dodaje. “Jedna od najvećih prepreka kod mijeloma ostaje brzo prepoznavanje simptoma i prije nego što se napravi prevelika šteta”, govori doktorica.

Pošast od koje svakog dana u Hrvatskoj oboli najmanje jedna osoba: ‘To je pametna bolest’


Komentari