Bolest bez milosti: Za oboljele kažu da su lijeni, sve im je teško, jedva idu uz stepenice, lako se uspušu

Pacijent sa srčanim problemima, ilustracija (Foto: Pexels)

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana plućne hipertenzije 27. svibnja, u Hrvatskoj kući disanja (Dukljaninova ulica 3), s početkom u 10 sati održat će se konferencija za medije na temu ove bolesti koja bi trebala poslužiti objavi korisnih informacija za sve koji imaju simptome slične njoj.

Plućna hipertenzija je rijetka bolest koja, osim pluća, uništava i srce. Najčešći simptomi su kratkoća daha, umor, vrtoglavica, bol u prsima, ubrzan ritam srca, oticanje nogu. Do postavljanja prave dijagnoze nerijetko je potrebno i do tri godine, što dodatno otežava daljnje liječenje.

I najmanji napor poput primjerice pranja posuđa, usisavanja ili penjanja po stepenicama uzrokuje velike zdravstvene probleme. Osobe koje pate od ove bolesti naizgled djeluju zdravo i često se događa da ih okolina percipira kao lijene ljude koji ne žele obavljati određene poslove.

Zoran iz Zagreba upozorava na simptome teške bolesti: ‘Završio sam na hitnoj operaciji, uspio sam stići u bolnicu na vrijeme’

Riječ stručnjaka

O ovoj rijetkoj bolesti, broju oboljelih, kao i terapiji i liječenju u Hrvatskoj, te transplantaciji pluća, govorit će dr. sc. Fedža Džubur, dr. med. spec. internist, Zavod za respiracijsku insuficijenciju, bolesti plućne cirkulacije i transplantaciju pluća, KBC Zagreb, predstavnik/ca obiteljske medicine, Zdenka Bradač, predsjednica Udruge pacijenata oboljelih od plućne hipertenzije Plava krila te Leopold Špehar, organizator maratona u NP Plitvička jezera.


Plućna hipertenzija je visok krvni tlak u krvnim žilama koje opskrbljuju pluća (plućne arterije). To je ozbiljno stanje koje može oštetiti desnu stranu srca. U plućnoj hipertenziji zidovi plućnih arterija postaju zadebljani i kruti te se ne mogu širiti kako bi omogućili potreban protok krvi. Otežan protok krvi predstavlja povećan napor za rad desne strane srca, što na kraju može dovesti i do zatajenja srca.

Plućna hipertenzija je rijetka bolest koja pogađa ljude svih dobnih skupina. Može nastupiti samostalno, biti uzrokovana drugim bolestima srca i pluća ili biti povezana s drugim stanjima kao što su bolesti vezivnog tkiva.

Srčani udar (Foto: Pixabay)

250 oboljelih u Hrvatskoj

Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj trenutačno terapiju prima gotovo 250 oboljelih od plućne hipertenzije. Mnogima je zadnja šansa za preživljenje transplantacija pluća, koja se izvodi u KBC-u Zagreb.

Do sada je odrađeno preko 100 transplantacija. Ipak, dolaskom novih i inovativnih terapija, veće su i bolje prognoze za liječenje ove bolesti, a time su i bolji ishodi liječenja.

Za sve oboljele od plućne hipertenzije 2. lipnja će se održati maraton u Nacionalnom parku Plitvička jezera, na kojem će moći sudjelovati 450 trkača- djece i odraslih. Trkači će u jednom trenutku zadržati dah, kako bi suosjećali s oboljelima, koji vrlo često bez daha ostanu tijekom najmanjih aktivnosti, a nerijetko i u stanju mirovanja.


Komentari