Ako osjećate slabost, vrtoglavicu i pad koncentracije: Vjerojatno patite od ovog čestog stanja

Vrućine u Zagrebu (Foto: Nera Simic / CROPIX)

Uslijed toplinskog vala i iznimno visokih temperatura, važno je paziti na svoje zdravlje i unos tekućine. Naime, dehidracija je stanje koje nastaje kada tijelo gubi više tekućine nego što unosi, što može imati ozbiljne posljedice.

Inače, voda je ključna za normalno funkcioniranje organizma, a dehidracija može utjecati na sve tjelesne sustave, od mozga do mišića. Postoji više simptoma koji mogu ukazivati na dehidraciju, a mnogi nisu svjesni nekih od njih.

Prvi od njih su vrtoglavica i slabost koji se javljaju zbog smanjenog protoka krvi uslijed gubitka tekućine. Također, ovim simptomima mogu doprinijeti gubitak elektrolita i šećera u krvi tijekom znojenja, prenosi b92.

Oprez uslijed vrućina (Foto: Pixabay)

Još simptoma

Nadalje, dehidracija može izazvati smetnje u probavi, odnosno pogoršati zatvor. Osim toga, kronična dehidracija može izazvati trajne probleme sa zatvorom. Također, nedostatak vode u organizmu uzrokuje taman urin.

Znak da je došlo do dehidracije je i izražen osjećaj žeđi. Stručnjaci savjetuju da se voda pije prije nego što osjetite žeđ, osobito osobe koje su starije od 65 godina. Osim toga, nedovoljno unošenje tekućine može pojačati loše raspoloženje.

Problematično je i što dehidracija može smanjiti sposobnost znojenja, što otežava regulaciju tjelesne temperature. Zaključno, dehidracija može utjecati na kognitivne funkcije, što potencijalno dovodi do pada koordinacije i koncentracije.


Žale se na kronični umor i ne znaju što mu je uzrok: Možda baš namirnica koju svaki dan jedemo


Komentari