Zbog ovog bi s polica mogli povući tisuće proizvoda: Jedna tvar je opasna za zdravlje

Trgovina ilustracija (Foto: Pixababy)

Bisfenol A (BPA) je kemikalija koja se često nalazi u limenkama, plastičnim bocama i drugim spremnicima u izravnom dodiru s hranom. Istraživanja pokazuju da BPA može prodrijeti iz pakiranja u hranu te da je njegovo djelovanje štetno za organizam.

Naime prisutnost BPA prema nekim istraživanjima narušava hormonalnu ravnotežu, slabi imunološki sustav te čak negativno utječe na plodnost.

Zbog toga je Europska unija odlučila još 2024. godine zabraniti uporabu BPA u pakiranjima hrane. Ova zabrana ne odnosi se izravno na limenke, već na BPA kao plastifikator koji se koristi u mnogim vrstama ambalaže, prenosi Foodwatch.org.

Postojat će prijelazni period

Do kraja 2024. ambalaža koja sadrži BPA neće se smjeti prodavati u EU, a proizvođačima je dano prijelazno razdoblje od 18 do 36 mjeseci za razvoj alternativa bez tog spoja.

Obistinjuje se studija iz 1972. o kolapsu civilizacije: ‘Imamo još samo desetak godina’


Postoje mnoge sigurne alternative, poput polietilena visoke i niske gustoće (HDPE, LDPE) i polipropilena (PP). BPA je već dugo prepoznat kao zdravstveni rizik, a kritičari smatraju da bi zabrana trebala uključivati i druge bisfenole sličnih kemijskih svojstava.

Tijekom prijelaznog razdoblja, potrošači mogu očekivati promjene u ambalaži hrane i pića kako se uspostavljaju alternative bez BPA.


Komentari