Zagrepčanin sam u planini proveo skoro dva mjeseca: ‘Često sam bio na rubu suza’

Tulove grede (Foto: Marijan Kudrna)

Marijan Kudrna, profesor kineziologije i aikido majstor iz Zagreba, prehodao je 2022. godine prvi hrvatski long distance trail, Via Adriatica Trail, dužine 1100 kilometara. O Marijanu smo već pisali, a na hrabar pothvat ovog Zagrepčanina podsjećamo danas povodom Dana zaštite prirode u Hrvatskoj i Međunarodnog dana biološke raznolikosti.

Marijanov pothvat, koji je trajao od kolovoza do listopada 2022. godine, ostvario je u 55 dana, prolazeći kroz 14 planina, 12 rijeka, 2 jezera, 18 zaštićenih područja, 7 županija i 52 općine.

Kudrna, strastveni planinar, odlučio se na ovaj izazov kako bi bolje upoznao svoju domovinu. “Bio sam na dosta lokacija, ali premalo lokacija po Hrvatskoj. Ovo je bila izvrsna prilika da povežem mjesta koja sam znao s onima koje nisam posjetio”, izjavio je Kudrna.

Inspiracija za ovaj pothvat došla je prije tri godine kada je sa sinom hodao prema Bačić kuku, jednom od vrhova Srednjeg Velebita. Vidjevši oznaku VA, shvatili su da je riječ o Via Adriatici, atraktivnoj stazi koja prolazi kroz predivna područja.

‘ČESTO SAM BIO NA RUBU SUZA’ Nevjerojatna priča Zagrepčanina koji je 55 dana proveo sam u planini: ‘Priroda te toliko nauči…’


Pothvat pun izazova

Najveći izazovi na stazi bili su mu žuljevi, težak ruksak i strahovi – od životinja do mogućnosti da se izgubi u planini. “Priroda te toliko uči da bi to trebalo biti obveza – otići u prirodu i učiti od nje”, rekao je Kudrna, naglašavajući koliko je priroda iscjeljujuća i poučna.

Putovanje je bilo fizički i emocionalno iscrpljujuće, ali i iznimno nagrađujuće. Nakon početnih dana patnje, Kudrna je osjetio promjenu – njegovo tijelo je ojačalo, a duša se pročistila. “Nakon nekoliko tjedana započinje unutarnja transformacija – prihvaćanje vlastitih slabosti, razumijevanje strahova, svjesnost gubitka vremena provedenog u uzrujanosti i agresivnosti”, opisao je Kudrna svoje iskustvo.

“Često sam bio na rubu suza. Nestala je samokritičnost, ostalo je samopouzdanje i prihvaćanje. U prvom dijelu sam, u slučaju da izleti neka zvijer, uvijek pomislio prvo izvući papreni sprej, ali u drugom dijelu sam samo mislio prvo izvaditi mobitel i što više snimiti bez straha hoće li mi se nešto dogoditi.

Tijelo je bilo čvrsto, lagano i izdržljivo, a duša potpuno stopljena s prirodom. Čak i kad se nenadano dogodila neka glupost, na primjer da sam zapeo i zamalo pao, nije više bilo reakcije ljutnje i straha, nego su se pojavili prihvaćanje i zahvalnost. Reakcija je postala kreacija i ljubav. Nije više bilo lošeg terena, lošeg vremena. Priroda je davala i ja sam joj vraćao zahvalnošću. Priroda i ja bili smo jedno”, slikovito nam je opisao Kudrna.

Marijan Kudrna (Foto: Marijan Kudrna)

Zabrinut za prirodu

Posebno ga se dojmila planina Velebit, gdje je njegova djedovina. “Uvijek je bio užitak otići na neki vrh u okolici i onda se već za dvadesetak minuta predvečer nakon silaska s vrha kupati u moru i uživati u zalasku sunca”, prisjetio se Kudrna.

Međutim, upozorio je i na zagađenje prirode, posebno u Istri. “Istra je puna smeća. Ako domaći to dopuste, Istra će postati jedno veliko smetlište”, rekao je Kudrna, izražavajući zabrinutost za budućnost turističkih destinacija i prirodnih ljepota Hrvatske.

Kao čovjek koji je gotovo dva mjeseca sam hodao planinskim prostranstvima, Kudrna je zaključio kako je potrebno očuvati netaknutu prirodu. “Negdje treba podvući crtu ako želimo da naša djeca rastu u zdravom okolišu i razvijaju se u neprocjenjivoj netaknutosti divljine i prirode”, poručio je Kudrna, naglašavajući važnost zaštite prirodnih resursa.

Via Adriatica Trail nije samo fizički izazov, već i putovanje samospoznaje, duhovnog rasta i povezivanja s prirodom. Marijan Kudrna svojom pričom inspirira i potiče na razmišljanje o važnosti očuvanja prirodnih ljepota za buduće generacije.

Sokolić (Foto: Marijan Kudrna)


Komentari