Svjetski mediji pišu o gradu u BiH: ‘U krugu od 300 metara od moje kuće, svi imaju rak’

Pogled na Zenicu. (Foto: Zvonimir Barisin/CROPIX)

U Zagrebu se često govori u javnosti o problematici zagađenja zraka. Na web stranici DHMZ-a prikazuju se mjerenja kvalitete zraka u protekla 24 sata s mjernih postaja Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka, za koju je odgovoran DHMZ.

Mjerenja kvalitete zraka iz Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka prikazuju se i na portalu Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj na stranici Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Zenica, industrijski grad smješten oko 70 kilometara sjeverno od Sarajeva, poznata je kao jedno od najzagađenijih mjesta u Bosni i Hercegovini. Sa svojih približno 100.000 stanovnika, Zenica svakodnevno prolazi kroz tešku borbu s ozbiljnim posljedicama zagađenja, a glavni krivac je čeličana ArcelorMittal, jedan od najvećih zagađivača u regiji.

Ekološka organizacija Eko Forum već godinama upozorava na razorne posljedice koje zagađenje ima na zdravlje stanovnika Zenice. Prema njihovim tvrdnjama, čeličana, koja koristi ugljen kao primarni izvor energije, najveći je izvor onečišćenja. Ovaj industrijski gigant, gotovo jednako velik kao i sam grad, postao je simbol ne samo industrijskog razvoja, već, tvrde iz eko udruga, i ekološke katastrofe koja prijeti zdravlju i životima stanovnika.

Novinar magazina Politico, koji je 2019. godine posjetio Zenicu, razgovarao je s lokalnim aktivistima koji svakodnevno svjedoče razornim posljedicama zagađenja.

“Ovdje smo svi bolesni, samo neki to još ne znaju”, izjavio je tada jedan od njih. Njegove riječi dobile su još tragičniju dimenziju dvije godine kasnije, kada je preminuo od raka pluća, što je samo dodatno pojačalo svijest o ozbiljnosti problema u ovoj zajednici.


Djevojka (16) napipala kvržicu na dojci: Liječnici otkrili da je riječ o nečem strašnijem od raka dojke

‘U krugu od 300 metara od moje kuće, svi imaju rak’

Stanovnici Zenice, kao i okolnih sela poput Tetova, žive u strahu. Alma, stanovnica Tetova, prisjeća se vremena kada je došla u ovo selo prije više od 40 godina, nakon udaje.

“Tada je puno ljudi radilo u tvornici, ali danas je situacija užasna. U krugu od 300 metara od moje kuće, svi imaju rak”, kazala je Alma, koja se 2021. godine suočila s dijagnozom raka želuca, piše portal cafe.ba

No, problem zagađenja ne pogađa samo Zenicu. Cijela regija centralnog Balkana suočava se sa sličnim izazovima. Gradovi poput Tuzle i Banovića, čiji su stanovnici također izloženi otrovnim emisijama iz termoelektrana na ugljen i rudnika lignita, svjedoče o sve goroj situaciji.

Prema izvještaju Human Rights Watcha, Bosna i Hercegovina je peta zemlja na svijetu po smrtnosti povezanoj sa zagađenjem zraka, a podaci o termoelektranama u regiji dodatno potvrđuju ozbiljnost problema.

U sjeni termoelektrane

U srcu ove ekološke krize, selo Bukinje kod Tuzle postalo je simbol borbe za preživljavanje. Izet Barčić, stanovnik Bukinja, godinama živi u sjeni termoelektrane. Nakon četiri operacije i uklonjenog plućnog krila, Izet je još uvijek ustrajan u svojoj borbi.

“Ova termoelektrana nas sve ubija”, izjavio je, ističući nadu da će jednog dana uspjeti napustiti to područje.

Zagađenje zraka, koje pogađa ne samo Bosnu i Hercegovinu već i cijelu regiju, postaje ozbiljan problem koji zahtijeva hitno djelovanje. Dok industrija donosi ekonomski rast, cijena koju plaćaju stanovnici Zenice i mnogih drugih gradova na Balkanu daleko je previsoka, smatraju intervjuirani stanovnici, i mjeri se u ljudskim životima.

Na nebu nad Jarunom uočen čudesan fenomen: ‘Imao sam manje od minute da ga snimim’


Komentari