Šire se uzročnici infekcije koja jede mozak: Pacijenti umiru unutar tri tjedna od prvih simptoma

Zaraze bakterijom (Foto: Pixabay)

Ljeto 2023. bilo je najtoplije u posljednjih 2.000 godina, a izgleda kao da bi ljeto ove godine moglo srušiti taj rekord. Porast temperatura utječe i na jezera i rijeke, što uzrokuje promijene u mikroorganizmima koji tamo obitavaju.

Ameba Naegleria fowleri, poznata i kao “ameba koja jede mozak” realna je prijetnja za ljude. Ova jednostanična ameba voli tople temperature i može se naći u tlu i slatkoj vodi, uključujući jezera, rijeke, tople izvore, bunarsku vodu, vodu iz slavine i slabo održavane bazene, piše Live Science.

Amebe N. Fowleri pod mikroskopom (Foto: YouTube Screenshot)

N. fowleri može ući u mozak kroz nosne živce i uništiti moždane stanice, što dovodi do rijetke, ali smrtonosne infekcije poznate kao primarni amebični meningoencefalitis (PAM). Infekcije PAM-om su izrazito rijetke, zbog čega ih liječnici ponekad pogrešno dijagnosticiraju kao bakterijski meningitis ili virusni encefalitis.

Šire se na sjever Amerike

Simptomi PAM-a obično počinju jedan do 12 dana nakon izlaganja amebi, a pacijenti umiru unutar jednog do 18 dana od pojave simptoma. Dijagnosticiranje infekcije N. fowleri je spor proces, a ne postoje specifični lijekovi za ubijanje amebe.

Povijesno gledano, infekcije ovom amebom javljale su se uglavnom u toplijim južnim državama. Međutim, u posljednjih nekoliko godina, ameba je otkrivena i uzrokovala infekcije i na sjeveru Amerike, što se pripisuje klimatskim promjenama.


Leigha Stahl, sa Sveučilišta Alabama, objavila je rad o tome kako promjene u okolišu utječu na rast populacija N. fowleri. Stahl je otkrila da N. fowleri može izdržati visoke temperaturne promjene koje drugi vodeni mikroorganizmi ne mogu.

Širenju ameba pogoduje i olujno vrijeme

Ameba može preživjeti u širokom rasponu temperatura i razina kiselosti. Može se razvijati na temperaturama do 46 stupnjeva Celzijusa, ali i na temperaturama niskim do 26 stupnjeva Celzijusa.

Ako primijetite ovo ponašanje kod bliske osobe, imate razloga za brigu: Moguće je da pati od neizlječive bolesti

Osim porasta temperatura, jače i češće oluje zbog klimatskih promjena mogu uzrokovati lokalne promjene vodostaja i povećati količinu organskih tvari u vodi iz otjecanja. Ovo otjecanje može pružiti hranjive tvari za organizme u vodi, uključujući N. fowleri.

Iako su se smrtonosne amebe rasprostranile na većem području, nije došlo do značajnog porasta potvrđenih infekcija. Razlog za to mogu biti poteškoće u dijagnosticiranju infekcije, što znači da slučajevi možda prolaze neopaženo. Posebno u sjevernim područjima, liječnici možda ne razmatraju ovu rijetku infekciju.


Komentari