Protugradna obrana: Evo zašto Hrvatima ne daju da pucaju rakete u oblake

Obrana od tuče, raketar. Ilustracija. (Foto: zeljko hajdinjak/cropix)

U Hrvatskoj sustav obrane od tuče predstavlja jedinstven slučaj u Europskoj uniji jer je pod nadležnosti nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi, odnosno Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Sustav je reguliran Zakonom o sustavu obrane od tuče, a nadzire ga i za njega je nadležno Ministarstvo poljoprivrede. Međutim, Ministarstvo je već prije par godina najavilo namjeru da potpuno ukine ovaj sustav zbog nedostatka znanstvenih dokaza o njegovoj učinkovitosti. Ipak, zbog stalnih velikih šteta koje tuča nanosi različitim dijelovima Hrvatske, ukidanje sustava još uvijek nije provedeno.

Svaki put nakon nevremena političari, ali i poljoprivrednici se pitaju zašto ne djeluje protugradna obrana. Tuča uništava usjeve, a onda poljoprivrednici ostaju bez sredstava za život.

Nevrijeme u Zagrebu (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Metoda zasijavanja oblaka

Protugradna obrana u Hrvatskoj temelji se na primjeni metode zasijavanja oblaka kojom se u atmosferu raspršuje kemijski reagens srebrov jodid (pomoću aviona, raketa ili generatora). Radi se o metodi za koju postoji jedinstven i jasan stav u znanstvenoj zajednici i našoj krovnoj organizaciji, Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO), da ne postoji niti jedan znanstveno utemeljeni dokaza njezine uspješnosti i učinkovitosti u obrani od tuče, kažu u DHMZ-u.

„Dapače, neki rezultati eksperimenata koji su se provodili krajem 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, u SAD-u, Švicarskoj i Italiji pokazali su da kinetička energija zrna, kada na njega tako djeluje, može biti trostruko veća. Radi se o metodi koja nema čvrsto uporište u znanosti te koja može potencijalno rezultirati većom štetom nego koristi“, pojašnjavaju u krovnoj meteorološkoj organizaciji.

Također, postojeći sustav obrane od tuče u Hrvatskoj, u koje je provođenje obrane od tuče u nadležnosti nacionalne hidrometeorološke službe, ne postoji nigdje u Europskoj uniji. DHMZ je jedina meteorološka služba u cijeloj Europskoj uniji koja ima tu obavezu zasijavanja oblaka kemijskim reagensom. U nekim zemljama EU to je obaveza nekih agencija pri ministarstvima ili privatnih udruženja.


Nije siguran ni Zagreb, na jugu bjesni olujno nevrijeme i tuča: ‘Širi se prema sjeveru i istoku’

Obranu od tuče u europskim zemljama vode agencije

U usporedbi s drugim zemljama Europske unije, uloga nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi u obrani od tuče je jedinstvena za Hrvatsku. Primjerice Mađarska, Bugarska i Rumunjska obranu od tuče provode putem agencija koje su dio Ministarstva poljoprivrede i pokrivaju određena teritorijalna područja.

U Austriji, Sloveniji i Njemačkoj zaštita od tuče je rezultat privatnih inicijativa i financira se privatno ili lokalno na ograničenim područjima. U Francuskoj zaštita od tuče također dolazi iz privatnih inicijativa i provodi se u četiri regije.

Ovakva raznolikost u pristupima obrani od tuče ukazuje na različite modele upravljanja i financiranja ove vrste zaštite od vremenskih nepogoda. Dok neke zemlje preferiraju centralizirani pristup kroz ministarstva poljoprivrede, druge se oslanjaju na privatne inicijative i lokalno financiranje.

Oluja u Zagrebu (Foto: Ivana Nobilo / CROPIX)

Protugradna obrana neće puno pomoći kod tuče

Posljednju godinu dana Hrvatsku i Zagreb zadesile vremenske nepogode, oluje, jaki vjetrovi, tuča i s obzirom na to neki tvrde da bi protugradna obrana riješila barem djelomično ovaj problem.

U DHMZ-u kažu kako se protugradna obrana u Hrvatskoj temelji na primjeni metode zasijavanja oblaka kojom se u atmosferu raspršuje kemijski reagens srebrov jodid (pomoću aviona, raketa ili generatora). Radi se o metodi za koju postoji jedinstven i jasan stav u znanstvenoj zajednici i našoj krovnoj organizaciji, Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO), da ne postoji niti jedan znanstveno utemeljeni dokaza njezine uspješnosti i učinkovitosti u obrani od tuče.

„Dapače, neki rezultati eksperimenata koji su se provodili krajem 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, u SAD-u, Švicarskoj i Italiji pokazali su da kinetička energija zrna, kada na njega tako djeluje, može biti trostruko veća. Radi se o metodi koja nema čvrsto uporište u znanosti te koja može potencijalno rezultirati većom štetom nego koristi. Također, postojeći sustav obrane od tuče u Hrvatskoj, u koje je provođenje obrane od tuče u nadležnosti nacionalne hidrometeorološke službe, ne postoji nigdje u Europskoj uniji“, kažu u Državnom meteorološkom zavodu.

DHMZ je jedina meteorološka služba u cijeloj Europskoj uniji koja ima tu obavezu zasijavanja oblaka kemijskim reagensom. U nekim zemljama EU to je obaveza nekih agencija pri ministarstvima ili privatnih udruženja.

Olujno nevrijeme s tučom pogodilo istok Hrvatske: ‘Potop i led, ostali smo bez struje’

Zašto se u Hrvatskoj ne koristi protugradna obrana?

Hrvatska je prije nekoliko godina koristila protugradnu obranu, zašto je ona ukinuta? Protugradna obrana u Hrvatskoj nije ukinuta, ona se provodi raspršivanjem kemijskog reagensa u atmosferu pomoću prizemnih generatora, kažu u meteorološkoj službi.

Radi se o mreži od oko 300 generatorskih postaja koje se nalaze na branjenom području, a to je područje 12 županija kontinentalne Hrvatske i Grada Zagreba, pojašnjavaju u DHMZ-u.

Na svakoj od tih postaja rade po dvije osobe, poslužitelj generatora i pomoćnik poslužitelja. Sezona obrane od tuče 2024. počela je 1. svibnja.

Olujno nevrijeme zahvatilo grad Zagreb (Foto: Ivana Nobilo / CROPIX)

Kako pomoći građanima?

Jedno od mnogobrojnih pitanja koja se postavljaju je na koji način pomoći građanima kod ovih vremenskih ekstrema? „Način na koji DHMZ može pomoći je pružanjem pravovremenih upozorenja na opasne vremenske događaje, što je ujedno naš najvažniji zadatak i nadležnost. Kontinuirano unaprjeđujemo našu infrastrukturu i naše usluge kako bismo zaštitili prvenstveno sigurnost i zdravlje naših građana”, pojašnjavaju u DHMZ-u..

Po pri put u povijesti cijela je Hrvatska pokrivena radarskim mjerenjima, što je rezultat projekta METMONIC, a moderna mreža meteoroloških radar našim građanima omogućuje da u bilo kojem trenutku na DHMZ-ovoj web stranici, meteo.hr, pristupe radarskim snimkama i vide približava li se području na kojem se nalaze neki veći oblačni sustav te na temelju tih informacija poduzmu odgovarajuće mjere zaštite.

Također, DHMZ može pomoći tako da kroz što gušću mrežu mjerenja mapira koji su dijelovi Hrvatske najviše izloženi tuči jer nije svaki dio naše zemlje jednako ugrožen. U svjetlu sve češćih vremenskih i klimatskih ekstrema, zadaća DHMZ-a je da pružanjem preciznih i kvalitetnih informacija, prognoza, analiza o vremenu, vodama, kvaliteti zraka i klimatskim promjenama omogući i da doprinos u izgradnji otpornost naših zajednica na vremenske i hidrološke ekstreme, kao i za njihovu pripravnost na negativne posljedice i učinke klimatske krize.


Komentari