Pogledali smo ‘Ubojstvo u Orient Expressu’ i oduševili se: Nova predstava u Kerempuhu ispunila je sva očekivanja

Ubojstvo u Orient Expressu (Foto: Kerempuh)

95 minuta čiste zabave, užitka i umjetnosti. Tako bismo opisali novu predstavu ‘Ubojstvo u Orient Expressu’ kojom je otvorena nova sezona kazališta Kerempuh, a čijoj smo pretpremijeri prisustvovali u četvrtak.

Nakon pročitane knjige iz pera Agathe Christie i pogledanog filma redatelja Kennetha Branagha, predstava u adaptaciji Kena Ludwiga i režiji Sare Stanić Blažević o jednom od najslavnijih i najintrigantijih slučaja franc…pardon, belgijskog detektiva Herculea Poirota, nešto je što se apsolutno ne smije propustiti.

Ako mislite da će oduševljenje biti manje jer već znate kako priča završava, odnosno upoznati ste s tim tko je ubojica iz vlaka, varate se, budući da iznenađenja ne manjka i garantiramo da ćete svejedno iz kazališta izaći pod dojmom.

Ubojstvo u Orient Expressu (Foto: Kerempuh)

Sjajna glumačka postava, koja uključuje Damira Poljička u ulozi Poirota, Marka Makovičića u ulozi gospodina Bouca, Elizabetu Kukić u ulozi princeze Dragomiroff, Tanju Smoje u ulozi gospođe Hubbard, Anu Maras Harmander u ulozi pobožne Grete Ohlsson, Josipu Anković u ulozi Mary Debenham, Ornelu Višticu u ulozi grofice Andrenyi, Miju Begović u ulozi gospođe Ratchett, Josip Brakusa u ulozi pukovnika Arbuthnota, Matiju Šakoronju u ulozi grofa Andrenyija i Luku Petrušića u ulozi podvornika kola odradila je uistinu maestralan posao.

Ubojstvo u Orient Expressu (Foto: Kerempuh)

No, iako su zaista svi bili sjajni, posebno treba pohvaliti Tanju Smoje, koja nas je kao ‘neurotična’ gospođa Hubbard izvedbom nasmijala do suza, kao i Miju Begović, za koju smo na trenutak pomislili da ju je možda nakon ‘ubojstva’ zamijenila lutka, s obzirom da je ležala toliko nepomično da se ni najmanji udisaj nije primijetio.

Također, i Damir Poljičak kao Poriot je bio fascinantan. Savršeno je utjelovio šarm i inteligenciju ‘najpoznatijeg zabadala na svijetu’, dok je Makovičić kao Bouc svemu dao jednu posebno humorističnu notu.


Ubojstvo u Orient Expressu (Foto: Kerempuh)

O čemu se u predstavi radi?

Putujući luksuznim vlakom Orient Express detektiv Poirot mora riješiti ubojstvo koje se dogodi na vlaku negdje između Vinkovaca i Slavonskog Broda. Poirot je zapravo sasvim slučajno završio u Orient Expressu, budući da je vlak bio potpuno pun i da više nije bilo mjesta za ukrcaj novih putnika kada se on poželio ukrcati kako bi iz Istanbula stigao do Londona.

Međutim, njegov prijatelj, ujedno i vlasnik Orient Expressa, gospodin Bouc, učinio je iznimku i ukrcao ga u vlak predajući mu vlastiti kupe. Međutim, iako je mislio da će se na putovanju odmarati, stvari su se brzo zakomplicirale kada se u jednom od kupea u njegovoj blizini dogodilo ubojstvo.

Ubojstvo u Orient Expressu (Foto: Kerempuh)

Budući da nije htio da slučaj riješava jugoslavenska policija, Bouc je Poirota preklinjao da on riješi slučaj i na kraju putovanja preda krivca jugoslavenskim vlastima. Poriot na njegovu molbu pristaje, ali ubrzo uviđa da je slučaj zamršeniji no što je isprva mislio.

Večeras, 20. rujna, na rasporedu je premijera predstave, no dobra vijest je da će predstava igrati u Kazalištu Kerempuh kroz čitavu sezonu, a u prodaju su već puštene ulaznice za rujan i listopad.

Prijevod potpisuje Kristina Kegljen, dramaturginja je Mirna Rustemović, scenografkinja Petra Poslek, kostimografkinja Matea Japec, autor glazbe Rade Sklopić, koreografkinja Natalija Manojlović, autor video projekcija Miro Manojlović, a oblikovatelj svjetla Luka Matić.

U Kerempuhu uskoro premijera najiščekivanije predstave godine: Ubojstvo u Orient Expressu prvi put stiže u Hrvatsku


Komentari