Otkriće iznenadilo znanstvenike: U ljudima pronašli nepoznate tvari, neke od njih opasne

Laboratorijsko istraživanje (Foto: Unsplash)

U ljudskim tijelima otkriveno je više od 3.600 kemikalija koje se koriste u ambalaži za hranu ili u pripremi hrane, od kojih su neke opasne za zdravlje, dok se o drugima zna vrlo malo, pokazalo je istraživanje objavljeno u utorak, piše Science Alert.

Oko 100 tih kemikalija smatra se “visokorizičnima” za ljudsko zdravlje, navela je glavna autorica studije Birgit Geueke iz Zaklade Food Packaging Forum, nevladine organizacije sa sjedištem u Zürichu.

Neke od tih kemikalija relativno su dobro proučene i već su otkrivene u ljudskim tijelima, poput PFAS-a i bisfenola A – obje su kemikalije već zabranjene.

Laboratorijsko testiranje (Foto: Pixabay)

Kemikalije mogu doći i u procesu proizvodnje

No, o učincima drugih kemikalija na zdravlje se vrlo malo zna, rekla je Geueke za AFP, pozivajući na više istraživanja o tome kako kemikalije korištene u ambalaži dospijevaju u hranu i na kraju bivaju progutane.

Istraživači su prethodno katalogizirali oko 14.000 kemikalija koje dolaze u kontakt s hranom (FCC), a koje mogu “migrirati” u hranu iz ambalaže izrađene od plastike, papira, stakla, metala ili drugih materijala.

One također mogu dolaziti iz drugih dijelova procesa proizvodnje hrane, poput transportnih traka ili kuhinjskih alata. Istraživači su potom tražili te kemikalije u postojećim bazama podataka o biomonitoringu, koje prate kemikalije u ljudskim uzorcima.


Pronašli deset puta više kemikalija od očekivanog

Tim je očekivao da će pronaći nekoliko stotina tih kemikalija, rekla je Geueke. Umjesto toga, iznenadili su se otkrivši 3.601 kemikaliju – četvrtinu svih poznatih FCC-a. Geueke je naglasila da ova studija ne može pokazati da su sve te kemikalije nužno ušle u tijela putem ambalaže za hranu.

Među kemikalijama koje izazivaju veliku zabrinutost našli su se brojni PFAS-i, poznati i kao “vječne kemikalije“, koji su posljednjih godina otkriveni u mnogim dijelovima ljudskog tijela te su povezani s nizom zdravstvenih problema. Otkriven je i bisfenol A, kemikalija koja remeti hormone i koristi se u izradi plastike, a koja je već zabranjena u bočicama za bebe u mnogim zemljama.

Druga kemikalija koja remeti hormone su ftalati, koji su povezani s neplodnošću. Manje se zna o oligomerima, koji su također nusproizvodi proizvodnje plastike. “Gotovo da nema dokaza o učincima tih kemikalija na zdravlje”, upozorila je Geueke.

Zbog ovog bi s polica mogli povući tisuće proizvoda: Jedna tvar je opasna za zdravlje

EU uvodi nove zabrane

Međutim, upozorila je da te kemikalije mogu međusobno djelovati, navodeći primjer jednog uzorka u kojem je pronađeno do 30 različitih PFAS-a. Geueke je preporučila ljudima da što kraće budu u kontaktu s ambalažom – i da izbjegavaju zagrijavanje hrane u ambalaži u kojoj je kupljena.

Europska unija je u završnoj fazi zabrane korištenja PFAS-a u ambalaži za hranu. EU je također predložila sličnu zabranu za bisfenol A koja bi trebala stupiti na snagu krajem ove godine.


Komentari