Jezivo i tužno, a nitko im ništa ne može: ‘Pobit ćemo dvadeset tisuća slonova’

Slon. (Foto: guliverimage)

Predsjednik Bocvane Mokgweetsi Masisi najavio je plan za odstrel 20.000 slonova usred rastućih tenzija s Njemačkom oko potencijalnih ograničenja uvoza lovačkih trofeja. Masisi je u intervjuu za njemački Bild izjavio da je Bocvana još u travnju ponudila Njemačkoj 20.000 slonova, no do danas nisu primili nikakav odgovor.

“Ponuda je bila napravljena s dužnim poštovanjem, ali Njemačka vlada do sada nije odgovorila”, rekao je Masisi, naglasivši ozbiljnost situacije u svojoj zemlji, koja se suočava s “najgorom sušom u posljednjih 50 godina”. Prema predsjednikovim riječima, posljedice suše dovode do masovne gladi među stanovništvom, dok slonovima prijeti izumiranje zbog nestašice hrane i vode.

“Naša je dužnost hraniti narod kada gladuju”, poručio je Masisi, napomenuvši da se u ekstremnim uvjetima ljudi čak hrane slonovima. Iako nije specificirao kada bi odstrel mogao započeti, ova najava izazvala je veliku pozornost međunarodne javnosti.

Neizbježna katastrofa obrušit će se na jedan hrvatski grad: Neće joj se moći oduprijeti

Spor oko lovačkih trofeja

U pozadini ove odluke leži spor oko restrikcija na uvoz lovačkih trofeja, tema koja je postala žarište rasprava otkako je Njemačka ministrica za okoliš Steffi Lemke počela zagovarati dodatna ograničenja. Lemke je zbog toga naišla na oštre kritike afričkih zemalja, a posebice Bocvane, koja se suočava s financijskim gubicima zbog mogućih restrikcija.


Predsjednik Masisi, koji je ovu temu doveo u središte diplomatskih napetosti, izjavio je da je prvotno namjeravao poslati 20.000 slonova u Njemačku u znak protesta, no taj plan za sada nije realiziran.

Bocvana, poznata po svojoj velikoj populaciji slonova i važnosti lovnog turizma za nacionalnu ekonomiju, u strahu je od daljnjih gubitaka u slučaju dodatnih ograničenja, što dodatno komplicira ionako tešku situaciju uzrokovanu sušom.

Slon. (Foto: guliverimage)

Najveća populacija slonova

Bocvana ili Botsvana je država u južnoj Africi. Graniči s Namibijom na zapadu i sjeveru, Zambijom na sjeveru, Zimbabveom na istoku te Južnoafričkom Republikom na jugu. Zahvaljujući proizvodnji dijamanata i pažljivom gospodarenju, ovo je jedna od ekonomski najrazvijenijih zemalja u Africi. Zemlju karakterizira visoka stopa zaraženosti stanovništva HIV-om.

Bocvana je za vrijeme britanskog protektorata bila poznata kao Bečuana (Bechuanaland). Članica je Commonwealtha, Južnoafričke carinske unije, Ujedinjenih naroda i Afričke unije.

Turizam je druga po snazi gospodarska aktivnost poslije rudarstva te se smatra da čini 12 % ukupnog BDP-a. U zemlji postoji nekoliko nacionalnih parkova (skoro trećina teritorija) i rezervata, koji najviše privlače turiste. Zbog iznimnog bogatstva životinjskog svijeta, koji uključuje lavove, hijene, leoparde, antilope itd., Bocvana je popularno odredište za safari.

Najvažnije turistička odredišta za safari su rezervat Moremi u delti Okavango i Nacionalni park Chobe koji je poznat po najvećoj populaciji slonova na svijetu, oko 70 000 jedinki


Komentari