‘Tako mlad’ Zagrebačka filharmonija se oprašta od velikog prijatelja i člana orkestra

geralt / pixabay

Zagrebačka filharmonija objavila je na svom Facebook profilu kako se oprašta od dugogodišnjeg člana orkestra, ali i velikog prijatelja Vaska Lukasa.

Lukas je preminuo u 43. godinio nakon kratke i teške bolesti, objavili su iz Zagrebačke filharmonije, a napominju da je Lukas prije svega bio “veliki i dragi prijatelj

“Vasko Lukas rođen je 1979. godine u Splitu u obitelji glazbenika. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i Jezičnu gimnaziju. Glazbenu naobrazbu stekao je u glazbenoj školi “Josip Hatze” u Splitu. Na istoj ustanovi počinje učiti fagot u klasi prof. Tomislava Kurte. Godine 1996. osvaja drugu nagradu na Državnom natjecanju mladih glazbenika u Rijeci u kategoriji fagot. Studij fagota nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Marijana Kobetića. Tijekom studija ostvario je brojne nastupe kao solist, kao član Duhačkog kvinteta Muzičke akademije i kao solo fagotist Simfonijskog orkestra Muzičke akademije. Diplomirao je 2001. godine kao jedan od najboljih studenata u svojoj generaciji. Za posebne uspjehe u studiju primio je Dekanovu nagradu. Sudjelovao je na majstorskim tečajevima poznatih svjetskih fagotista Milana Turkovića, Knuta Sonstevolda, Davida Seidela i Shigeru Ohte. U razdoblju između 2007.-2009. pohađa poslijediplomski studij – umjetničko usavršavanje u klasi prof. Žarka Perišića”, napisali su na Faceboku.

Također, napomenuli su kako je bio i “član Zagrebačkog kvarteta fagota s kojim je svirao u okviru Koncertnog ciklusa grada Osijeka i na “Večerima Antuna Dobronića” u Jelsi na Hvaru, a redoviti je sudionik ljetnog festivala komorne glazbe udruge Mladih akademskih glazbenika iz Splita”, napisali su.

“Kao orkestralni glazbenik sudjelovao je u svim važnijim projektima Simfonijskog orkestra Muzičke akademije u razdoblju od 1997-2001, a kao fagotist i kontrafagotist surađivao je i sa Zagrebačkim opernim studijom, Orkestrom HNK-a u Splitu, Orkestrom HNK-a u Zagrebu, Simfonijskim puhačkim orkestrom Hrvatske vojske, Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT, s orkestrom SNG-a u Mariboru, Varaždinskim komornim orkestrom, Zadarskom komornim orkestrom te s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Od 2004.-2012. godine bio je stalni član Orkestra opere i baleta SNG u Mariboru, Slovenija, a od 2013. godine stalni je član Zagrebačke filharmonije”, oprostili su se od Lukasa kolege glazbenici.



Komentari