Stručnjaci analizirali što Hrvati najviše guglaju: Izgleda da nam prijeti masovno iseljavanje

Pixabay

Dobro nam je poznato kako je iseljavanje iz Hrvatske sve češća pojava. Upravo jedan pojam vezan uz iseljavanje najčešće guglaju Hrvati.

Pojam “Bewerbung” što znači zamolba za posao, sve je intenzivnije tražen. To znači da se mahom građani pripremaju za iseljavanje u Austriju i Njemačku.

Svaki peta osoba u potrazi za poslom raspituje se upravo za posao u inozemstvu. Za hrvatske iseljenike u Njemačkoj često su pretraživani pojmovi “učenje njemačkog jezika”, “misa na hrvatskom”, “razvod braka”, “mirovina”, dok ne pretražuju pojmove ”investiranje u Hrvatsku”, “povratak u Hrvatsku”, a ni imena Stjepana Radića, Miroslava Krleže, Tina Ujevića, piše Večernji list.

Neki su to od rezultata istraživanja Praćenje migracija pristupima digitalne demografije – Što nam mogu reći Facebook i Google Trends o hrvatskim migracijama” Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) koje je podržala i partnerska institucija HKS-a, Zaklada Konrad Adenauer.

Nijemci najviše guglaju “Jesu li Hrvati muslimani?”

“Hrvatski iseljenici na internetu najviše pretražuju stranice za učenje njemačkog jezika, što je snažna indicija da se žele što prije integrirati u njemačko društvo, ali i da se ne namjeravaju vratiti u domovinu. U pretragama interesa prva dva mjesta zauzimaju stranice na kojima se može učiti njemački. Od 2014. do 2020. pojam “Njemačka” najviše se pretraživao u Slavoniji, odnosno Vinkovcima i Slavonskom Brodu, a “posao u Njemačkoj” u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj”, rekao je povjesničar i politolog s HKS-a, Tado Jurić.

Da iz zemlje žele otići i zaposleni, Jurić zaključuje iz toga što “posao u Njemačkoj” Hrvati pretražuju najviše u 6.30 sati i 14.50 sati, pri kraju radnog dana.


Moglo bi rasti iseljavanje Hrvata u Austriju u iduće dvije godine, zaključio je analizom Google Trendsa i Facebooka jer od 2019. raste pretraživanje pojma “posao u Austriji” te je veći interes građana za iseljavanje u Austriju u usporedbi s rezultatima pretraživanja pojmova posao u Irskoj i Švedskoj.

Podaci LinkedIna pak pokazuju da u Njemačku prvenstveno idu liječnici i profesionalnci iz STEM područja. Osim posla u Njemačkoj i Austriji, pretražuje se i “prijava prebivališta u Austriji”.

A zanimljivo je i ono što Nijemci najviše guglaju za Hrvate.

“Nijemci najviše postavljaju pitanje „Jesu li Hrvati muslimani?“ te drugo po redu: “Koliko Hrvata prima socijalnu pomoć u Njemačkoj?”, kazao je Jurić.


Komentari