Sanjate o odlasku iz Hrvatske, PROMISLITE JOŠ JEDNOM. Evo i zašto! (FOTO)

freestock

Provjerite isplati li se više živjeti u Hrvatskoj ili Njemačkoj.

Širi se ovih dana po društvenim mrežama slika na kojoj je usporedba cijena osnovnih živežnih namirnica, voća, povrća, piva i mesa iz Hrvatske i Njemačke. Usporedbom vidimo da su kod nas marže puno veće nego u Njemačkoj, što u konačnici i ne čudi s obzirom na to da Njemačka ima zdravo gospodarstvo, za razliku od nas, a PDV im je za 6 % manji.

Iz priložene usporedbe može se vidjeti kako nije toliko velika razlika u cijenama mlijeka, piletine, ulja, pasirane rajčice te određenog voća i povrća. Uglavnom variraju od pola kune do dvije kune. Zato itekako prednjačimo kad treba naplatiti meso, tako je junetina je 11,5 kuna skuplja kod nas, a svinjetina gotovo 14 kuna. Što se tiče povrća, krumpir nam je gotovo dvije kune skuplji, luk također, dok je mrkva skuplja više od pet kuna. Spomenuti valja i mineralnu vodu koje je kod nas tri i pol kune, a u Njemačkoj kunu te pivo koje tamo cijene nešto manje od dvije kune, a ovdje šest i pol. S druge strane Nijemci malo više naplaćuju kruh koji je kod njih gotovo duplo skuplji nego ovdje.

cijene

Odlučite li se preseliti u Njemačku barem vas kod ovih osnovnih namirnica trgovci neće “guliti”, meso je prihvatljivo, kruh bi bolje bilo da mijesite sami, ali zato pivo možete dobiti za manje od dvije kune.



Komentari