‘RUSIJA ŽELI PONOVITI ČERNOBIL’ Zelenski: Ovo je nuklearni terorizam. Ako dođe do eksplozije elektrane, to je kraj

Foto: Screenshot

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se cijeloj Europi nakon požara u  nuklearnoj elektrani Zaporožje. Zelenski je objavio video u kojem upozorava na moguću katastrofu ako dođe do eksplozije.

“Europo, moraš se probuditi, najveća nuklearna elektrana u Europi gori. U ovim trenucima ruski tenkovi granatiraju područje. To su tenkovi koji imaju infracrvene kamere, dakle znaju gdje pucaju. Pripremljeni su za to”, poručio je Zelenski i naglasio da se obraća svim Europljanima.

Podsjetio je i na broj žrtava u Černobilu, kao i velike posljedice koje su nastale nakon toga.

“Bila je to globalna katastrofa. A sada Rusija želi sve to ponoviti, samo će biti šest puta gore!”, upozorava ukrajinski predsjednik, prenosi Jutarnji.

“Europo, probudi se. Recite vašim političarima da ruske snage granatiraju nuklearnu elektranu Zaporožje. Tamo se nalazi šest reaktora. U Černobilu je izgorio sam jedan. Po prvi put u povijesti čovječanstva dogodio se nuklearni terorizam. Ruski propagandisti žele to zataškati, ali ovo više nije prijetnja. Ovo je realnost”, izjavio je i dodao da ne zna kako će priča s požarom u reaktoru završiti kao ni hoće li sve eksplodirati.


Zelenski je izrazio nadu da neće do toga doći, ali ponovno naglasio da ne zna krajnji ishod. Rekao je i da su ukrajinski vojnici pazili da na tom području nema mina.

“Moramo zaustaviti ruske trupe. Recite političarima: Ukrajina ima 15 nuklearnih postrojenja. Ako dođe dođe eksplozije, to je to. To će biti kraj Europe, svi ćemo se morati evakuirati. Jedino brza akcija Europe može spriječiti ruske trupe i europsku nuklearnu katastrofu”, zaključio je Volodimir Zelenski.


Komentari