PROMJENE U REFORMI ZDRAVSTVA: Mladi liječnici ipak neće s fakulteta u ordinacije, novosti ima i za bolovanja

Vili Beroš (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je predstavio rezultate javnog savjetovanja, a otkrio je i daljnje korake koji se tiču reforme zdravstva.

Otkrio je da su na Zakon o zdravstvenoj zaštiti u javnom savjetovanju stigle ukupno 1152 primjedbe, a na Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju 433.  Najviše prigovora stiglo je na jednu godinu rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

“Uvažili smo određene prijedloge. Odlučili smo promijeniti koncept s činjenicom i tendencijom da suština ipak ostane ista. To je pružanje dodatne edukacije mladim liječnicima, dodatno skupljanje iskustva. Prihvatili smo prijedlog u javnom savjetovanju. Godina dana u primarnoj zdravstvenoj zaštiti neće biti obvezna. Formirat ćemo određeni pravilnik koji će drugačije urediti tu problematiku. Uvest ćemo dodatne bodove za specijalizacije. Nakon usvajanja Zakona, mladi liječnici će sudjelovati u izradi programa i potrebnih podzakonskih akata”, pojasnio je Beroš.

Komentirao je i pružanje hitne medicinske pomoći izvan radnog mjesta.

“Djelomično smo prihvatili prijedlog na način da smo bolje definirali koje su to okolnosti. Naglasili smo da liječnici u timovima opće medicine ne postaju djelatnici Hitne medicinske službe. Ovakva pomoć će se rješavati u iznimnim slučajevima u neposrednoj blizini zdravstvene ustanove u kojoj zdravstveni djelatnik radi”, rekao je Beroš.

U javnom je savjetovanju usvojen prijedlog prema kojem je, prije ostvarivanja prakse, potrebno jednu godinu raditi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u domovima zdravlja.


Stroga kontrola bolovanja

Kada je riječ o kontroli bolovanja, ostaje se pri početnom prijedlogu, a Beroš otkriva da će kontrolori HZZO-a imati novu ulogu u kojoj će moći zaključivati bolovanje. ”Novčane kazne ostaju i za pacijente i za liječnike, kao i do sada. Trošak neopravdanih bolovanja na ovaj način može ići u druge svrhe”, istaknuo je.

Osnovna i dopunska lista lijekova ostaju iste, s novim regulacijama u objavi cijena lijekova HZZO-a, za razliku od prijedloga da se liste objedine.

Kada je riječ o prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, ministar je kazao da su zamišljena tri stupnja. Prvi su preventivni zdravstveni pregledi, što znači da će radna skupina odrediti koje će skupine ljudi, s obzirom na dob i spol, kojem vremenskom periodu provoditi specifične preglede s obzirom na učestalost kroničnih bolesti.

Beroš je tu istaknuo i dva nova nacionalna programa za koje tvrdi da nas stavljaju u sam vrh Europe. “To je Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća i Nacionalni program ranog otkrivanja melanoma”, dodao je i otkrio da se uvode Eonko-uputnice.


Komentari