‘PRESTANITE PRIJETITI I OBNOVITE PETRINJU’ Poduzetnici brzo odgovorili na Plenkovićeve nove prijetnje: ‘Pedro nije među poduzetnicima’

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Ne snize li trgovci i poduzetnici cijene svojih proizvoda do petka, premijer Andrej Plenković prijeti kažnjavanjem zbog, kako navodi, neopravdanih poskupljenja.

PREMIJER ZAPRIJETIO! ‘Vratite cijene prije uvođenja eura, ili…’

“Dio gospodarskih subjekata, kažem dio, iskoristio je tu činjenicu i neopravdano je podigao cijene u okviru tzv. zaokruživanje cijena. Nema tog inputa od 31. prosinca do 2. siječnja koji je toliko narastao da bi netko rekao da je digao cijene jer im je jedan dobavljač digao cijene”, rekao je Plenković u ponedjeljak.

Bujas: S eurom brojne stvari izašle na vidjelo

Nakon što je čuo Plenkovićev govor u ponedjeljak, Hrvoje Bujas, predsjednik udruge glas poduzetnika (UGP), brzo je reagirao i komentirao najnoviju poruku Vlade za Zagreb.info poslao poruku Vladi.

“Neka prestanu prijetiti, neka prestanu tražiti Pedra i počnu raditi reforme. Neka obnove Petrinju”, poručio je Bujas.


Dodao je kako Vlada traži političke poene tako da traži krivca za aktualnu situaciju.

Međutim, Bujas ističe kako krivci nisu poduzetnici već političari, a da su s dolaskom eura brojne stvari izašle na vidjelo.

“Sada je izašlo na vidjelo da su naše plaće u prosjeku daleko ispod Europske unije, da zbog skupe države imamo i dosta toga skuplje proizvode na samom tržištu”, kritizirao je Bujas navodeći kako je to strukturni problem.

Ponovio je kako su ove najnovije izjave bacanje prašine u oči.

“Pedro nije među poduzetnicima, ali među političarima ćemo ih lako naći”, zaključio je Bujas.

Podsjetimo, Plenković je s prijetnjama za kažnjavanje poduzetnika koji su povisili cijene krenuo još prošlog tjedna, kako je krenulo plaćanje i u kunama i u eurima, a i već je ranije reagirao UGP.

“Paljba od strane Vladajućih usmjerena na hrvatske poduzetnike, a koja mahom služi u populističke svrhe i za dobivanje jeftinih političkih poena, zasigurno neće uroditi nikakvim rezultatima. Tržište će se s vremenom, kao što imamo primjer i u drugim državama, stabilizirati, a tome ovakav pristup Vladajućih može samo štetiti i usporavati ga”, poručili su iz UGP-a prošlog petka.

‘NEĆE URODITI NIKAKVIM REZULTATIMA’ Iz Glasa poduzetnika kritiziraju Vladine mjere: ‘Ako ministri misle da cijena hrane neopravdano raste, neka onda kupe farmu’

 Podsjetimo, prošlog tjedna su na terenu bili i državni inspektori  koji su utvrdili kako je nakon zaokruživanja cijena na eure došlo do poskupljenja, a Plenković je već ranije govorio kako Vlada ima instrumente na raspolaganju za kažnjavanje onih koji neopravdano podižu cijene.

“Dio gospodarskih subjekata, kažem dio, iskoristio je tu činjenicu i neopravdano je podigao cijene u okviru tzv. zaokruživanje cijena. Nema tog inputa od 31. prosinca do 2. siječnja koji je toliko narastao da bi netko rekao da je digao cijene jer im je jedan dobavljač digao cijene”, rekao je Plenković u ponedjeljak.

ŠOKANTNI PODACI: Inspektori otkrili da su neki proizvodi poskupjeli i do 80 posto! Evo čemu je sve skočila cijena

Pri tome je dodao i kako je Vlada davala potporu i građanima i gospodarstvu zbog energetske krize.

“Za smanjivanje troška cijene struje, plina i naftnih derivata. I onim najvećima smo smanjivali cijenu struje. Dio aktera umjesto da napravi klik i da se ponaša u društvu koje je uređeno, ponaša na jedan prevarantski način, štetite vlastitim građanima, činite političku štetu. Vlada ne ide s time da unaprijed misli da je dio gospodarskih subjekata prevaranti. Donijeli smo zaključak koji ima vrlo jasnu poruku, vratite cijene prije uvođenja eura. Ako se to ne dogodi, mi imamo itekako instrumente i alate i nećemo oklijevati to napraviti već u petak”, zaprijetio je premijer dajući rok od pet dana nakoj kojega ćemo tek vidjeti što će doista uslijediti.

Video: Zagrepčani o kupovanju u Sloveniji


Komentari