Za sve zaljubljenike u tradiciju: U Zagrebu počinje 58. međunarodna smotra folklora

Međunarodna smotra folklora, Zagreb (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Zagrebačke ulice i trgovi u samom središtu grada od 17. do 21. srpnja 2024. godine živjet će u znaku 58. Međunarodne smotre folklora Zagreb, tradicionalne manifestacije i jednog od najznačajnijih događaja u području folklora i tradicijske kulture u Hrvatskoj.

Na zagrebačkim ulicama i pozornicama u središtu grada narodnom pjesmom, plesom, običajima i narodnim nošnjama predstavljaju se brojni izvođači iz Hrvatske, regije i drugih zemalja širom svijeta.

“Posjetite Zagreb i tijekom pet uzbudljivih dana upoznajte bogatstvo raznolike folklorne baštine kroz ples, pjesmu, glazbu i nošnje u najljepšim parkovima i ulicama centra grada”, poručuju organizatori.

U Zagrebu od 1966.

Podsjetimo, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb, 2014. godine proglasili su Međunarodnu smotru folklora Zagreb festivalskom priredbom od nacionalnog značenja jer afirmira specifične vrijednosti nacionalne kulture, kao i jednakovrijednog zavičajnog plesnog, glazbenog, jezičnog i običajnog izražavanja te vrijednosti svjetske kulturne baštine.

Međunarodna smotra folklora Zagreb najuglednija je manifestacija folklornog amaterizma u Hrvatskoj posvećenog njegovanju i prikazivanju zavičajne baštine. Održava se u Zagrebu od 1966. godine, nasljednica je smotri hrvatske seljačke kulture organiziranih 1930-ih godina, predstavlja i promiče baštinjene vrijednosti svih naroda i kultura i pridonosi nastojanjima da se u globaliziranom svijetu sačuvaju kulturne različitosti.


Omiljeno mjesto Zagrepčana slavi 70 godina: Tehnički muzej čuva uspomene, ali i donosi novitete


Komentari