Više od stotinu policajaca u borbenoj opremi izlazi na ulice: Policija poslala upozorenje, nema mjesta panici

PUZ izvijestila o najnovijim prekršajima (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Zagrepčani bi ovih dana mogli na gradskim ulicama  vidjeti vrlo neobičan prizor: Najmanje stotinu policajaca, u  policijskim i vojnim odorama i oružjem, pod punom borbenom opremom, kako se brzo kreću okolo.

Filmska potjera u centru grada: Policija zbog grafita ganjala dvojicu muškaraca

No, iz zagrebačke policije poručuju da nikakvog razloga za brigu nema. Riječ je o godišnjem natjecanju “Štit domovine” na kojem se natječu policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, veterana Specijalne policije iz Domovinskog rata RH, pripadnika Ministarstva obrane Republike Hrvatske kao i policijski službenici stranih policijskih snaga.

Natjecanje je svečano otvoreno u utorak, a kroz sljedeća tri dana organizirat će se niz događaja u kojem će policijski pripadnici iz cijele Hrvatske pokazati svoju kondiciju, brzinu, sposobnost snalaženja u divljini i ostale vještine.

Štit Domovine 2022. (Foto: MUP)

Cijeli program počinje u srijedu, kada je predviđeno obavezno kvalifikacijsko natjecanje (vještina gađanja službenim pištoljem i jurišnom puškom, sve na streljani MUP-a u Vrbovcu), da bi se nastavilo u četvrtak 7. rujna kada je predviđeno kvalifikacijsko natjecanje u veslanju kajakom na Jarunu i plivanju na olimpijskim bazenima Jelkovec odnosno, provjerama motoričkih sposobnosti na za to predviđenom policijskom poligonu.

Policija otkrila neispravan autobus: Trebao je prevoziti učenike


Glavni događaj bit će u petak. Policajci će, u punoj opremi s najmanje deset kilograma tereta na leđima, prijeći trasu od 35 kilometara od Maksimira, preko cijele Medvednice te natrag do Trga bana Jelačića, gdje se održava glavna svečanost i proglašenje pobjednika.

Natjecanje je fizički vrlo zahtjevno (Foto: MUP)

“Natjecatelji moraju u što kraćem roku proći stazu dugu oko 35 kilometara, po šumskim i poljskim putevima, ali i gradskim asfaltom, trčanjem ili hodanjem uz pomoć kompasa i topografskih zemljovida, noseći pritom obaveznu opremu i naoružanje težine veće od 10 kilograma (u službenoj odori, sa službenim ruksakom i pripadajućim dijelovima za policijsku aktivnost, noseći službeno naoružanje i opremu poput sredstava veze, borbene kacige, zaštitne maske, itd.) i bitno.

Trasa natjecatelja (Foto: PU zagrebačka)

Sa svom opremom moraju i završiti natjecanje, a uz to će obavljati i složene policijske zadaće (navigacija, alpinističke i pješačke prepreke u terenskim uvjetima, veslanje, ulazak u prostoriju sa simulacijskim streljivom, precizno gađanje službenim naoružanjem, sastavljanje i rastavljanje istog, itd.)”, kažu u policiji.

Psovke i uvrede sijevale na sve strane: Zagrepčanin odvratnim riječima vrijeđao oca, intervenirala policija

Zbog svega ovog može doći i do poremećaja u regulaciji prometa, odnosno kratkotrajnih i povremenih prekida. s ciljem osiguranja sigurnosti svih natjecatelja kao i sudionika u prometu koji se u to vrijeme zateknu na navedenoj trasi kretanja.

Završno druženje predviđeno je za petak u 17 sati na središnjem gradskom trgu, kad će se održati i bogati glazbeno-scenski program.


Komentari