U Zagreb dolazi dašak Japana: U četvrtak počinje zanimljiv festival, evo što možete vidjeti

Kamišibaj kazalište (Foto: YouTube screenshot)

Od 10. do 12. listopada u Etnografskom muzeju u Zagrebu održava se treći Festival kamišibaj kazališta. Riječ o tradicionalnoj japanskoj tehnici pripovijedanja koju su usvojili i neki naši pripovijedači koji će narednih dana pred posjetiteljima predstaviti svoje umijeće.

Kamišibaj na japanskom doslovno znači papirnato kazalište, a riječ je o pripovjedanju uz ilustracije koje se stavljaju u okvir i tako dodaju vizualnu dimenziju priči.

U sklopu festivala bit će organizirane radionice za školske grupe, edukacija za pripovjedače te revija pripovjedanja u kojoj će sudjelovati više od 15 kamišibaj majstora i majstorica iz Hrvatske, Slovenije i Belgije. Posjetitelji festivala imat će i priliku razgledati izložbu Japanske zaklade I love sushi.

Plakat za Festival (Foto: Etnografski muzej Zagreb)

Priče za djecu iz Hrvatske i Japana

Kroz tri dana na festivalu će se pričati tri različite priče, nakon kojih će biti održana revija kamišibaj priča. Festival će otvoriti pričanjem tradicionalne japanske priče “Dječak od tri centimetra” koju će izvesti Udruga kozlići za učenike osnovnih škola.

U petak će u kamišibaj formatu biti predstavljene dvije priče, Šegrt Hlapić Ivane Brlić-Mažuranić i japanska narodna priča Tri čarolije.

U subotu od 11 do 14 biti će održana stručna edukacija izrade kamišibaja namijenjena umjetnicima, pedagozima, ali i amaterima s predznanjem. Edukaciju vode Jelena Sitar i Igor Cvetko iz Slovenije.


Kazalište Žar ptica sezonu otvara posebnom predstavom: Mnoge će podsjetiti na Malog princa

Revija kamišibaj priča u subotu

Jelena Sitar i Igor Cvetko veliki su stručnjaci kamišibaj umjetnosti te začetnici tog formata u Sloveniji. Oboje pedagozi i lutkari, a još 1997. godine osnovali su lutkarski laboratorij Lutke Zapik u Ljubljani. Pored lutkarskih predstava već dugo se bavi kamišibajem i njegovom promocijom.

Festival završava revijom kamišibaj priča, koja se održava od 16 do 18 sati. Na reviji će gostovati kamišibaj majstori iz Hrvatske, Slovenije i Belgije.

Cijena kotizacije za stručni trening Kako koristiti vrijeme u kamišibaj izvedbi iznosi 30 eura, a sudjelovanje se prijavljuje na [email protected].


Komentari